Wat aandacht doet voor je kind en voor jou
02 september 2016 

Wat aandacht doet voor je kind en voor jou

Kinderen hebben echte aandacht nodig. Echte aandacht wil zeggen, helemaal. 100%. Je kunt beter even kort echte aandacht schenken, dan halve aandacht geven. Ook al geef je dan een antwoord of een reactie, je kind is niet echt tevreden. Hij of zij voelt dat. En zal blijven zeuren om aandacht.

Natuurlijk lukt dat niet altijd en dat hoeft ook niet. En wees dan gewoon eerlijk. Communiceer dat met je kind. Ben je bezig, zeg dan dat je over straks (over 5 minuten of wat maar lukt) zal luisteren, omdat je nu even bezig bent. Maar wees je ook bewust, dat (jonge) kinderen nog erg in het hier en nu leven. Straks is het er niet meer. Dus pluk de momenten als het lukt.

Aandacht is voor een kind zo belangrijk, omdat je daarmee zegt “jij doet ertoe”. Dat is het belangrijkste wat je je kind mee kunt geven. Dat ie serieus genomen wordt, dat er naar hem geluisterd wordt, dat ze zich begrepen voelt. Echte aandacht betekent erkenning.

Maar het heeft ook voordelen voor jou. Een kind kan je helpen om in het hier en nu te leven. Door aandacht te vragen, kun je je even uit je gedachten komen. Want besteden wij niet overmatig veel tijd aan ons denken? Zijn we niet erg veel bezig met de virtuele wereld van onze laptop, tablet of mobiel? Je kind kan je helpen om hier niet in te verdwijnen.

Als je aanwezig bent, hoor en zie je zoveel meer. Je voelt dat je leeft, je ziet wat er te genieten valt. Dus als je je kind ervaart als zeurend, vraag je dan eens af, of je wel werkelijke aandacht hebt gegeven. Ga eens mee in zijn of haar wereld. En als je samen op stap bent, laat je mobiel dan eens thuis. Zodat je al je aandacht aan je kind en aan jullie samen zijn kunt geven. Je zult zien dat je zoveel voor terugkrijgt.

Als jij je kind voldoende aandacht schenkt, zal het floreren. En jij kunt die momenten zien als oases van rust in de hectiek van alledag. Wees dus zoveel mogelijk aanwezig met je aandacht in het contact met je kind. Goed voor je kind en goed voor jou!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?