Waarom snoozen mag. Af en toe dan.
02 januari 2016 

Waarom snoozen mag. Af en toe dan.

Ken je dat moment dat je druk bezig bent op de dansvloer en nog lange niet naar huis wil? En dat terwijl je wekker over 5 uur alweer gaat. Of dat gevoel van ‘slapen is tijdverspilling’ als je midden in je tentamenweek zit? Dat je dan, na vijf liter koffie die niet mocht baten, bovenop je studieboeken in slaap valt. Vervolgens met wat kwijl op je boek wakker wordt en toch maar besluit je bed op te zoeken onder het mom ‘ik heb mijn slaap nodig’. En of je slaap nodig hebt! Slapen is hartstikke gezond voor je. Oké vooruit, 24/7 slapen dan natuurlijk weer niet. Maar slapen is dus best gezond. Niet alleen voor een mooi gezichtje (lees: geen wallen), maar wist je dat je zonder slaap zelfs dood gaat? Ik zocht de leukste feitjes over slapen voor je uit. Zodat je nu in ieder geval altijd een goed excuus hebt voor een dutje.

Levend. Wist je dat je langer kan zonder eten dan zonder slaap? Natuurlijk hangt het een beetje af van de persoon, maar na ongeveer 11 dagen zonder slaap, ga je gewoon dood. Yes, simple as that. Gewoon zomaar. Maar ik zou het je niet aanraden om het uit te proberen. Of om het wereldrecord wakker blijven te verbreken.. Wat overigens staat op 264 uur. Na geheugenproblemen en hallucinaties, besloot deze slimmerd dat hij toch écht even moest gaan slapen. Wat een verstandige jongen is het toch.

Slaapziek. Mocht je het overigens toch graag willen testen, is het handig om te weten dat je waarschijnlijk niet verder komt dan 36 uur. Mocht je het toch volhouden tot 40 uur, dan gaat je immuunsysteem in ieder geval wel vast een oogje dichtdoen. Na 40 uur zonder slaap treden er dusdanige veranderingen op in je immuunsysteem dat je vatbaarder wordt voor infecties. Slapen als je ziek bent, is dus gewoon een goed idee.

Microslaapjes. Theoretisch gezien slaap je zelfs al een beetje als je tegen de slaap vecht. Als je tegen je slaap blijft vechten, krijg je namelijk last van microslaapjes. Je slaapt dan voor een paar seconden zonder dat je het doorhebt. Tijdens deze microdutjes blijven je ogen zelfs gewoon open. Bizar toch?

Hoera, een baby. Een nieuw kind in de familie. Een fantastisch feestje natuurlijk. Maar wist je dat een pasgeboren baby de ouders een totaal van 400 tot 750 uur gemiste slaap cadeau doet. Leuk hè, kinderen ;-).

Dromenland. Dat we iedere nacht dromen, weten de meeste van ons inmiddels wel. Maar wetenschappers denken zelfs dat er misschien wel geen enkel moment tijdens onze slaap is dat we daadwerkelijk droomloos zijn. Toch jammer dat we ons van al die avonturen de volgende dag vaak niks meer kunnen herinneren.

Dus om het even samen te vaten. Dutjes zijn een goed idee, slapen is verstandig en snoozen kan dus best. Af en toe dan.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?