Hoe sta ik een vriendin bij met een verslaving?
17 november 2023 

Hoe sta ik een vriendin bij met een verslaving?

Als je een goede vriendin hebt die met een verslaving kampt, dan heeft dat impact op haar, haar omgeving en ook op jullie vriendschap. Bij een verslaving kun je breed denken, het kan een alcohol- of drugsverslaving zijn, maar ook aan gamen, gokken of een bepaald medicijn kun je verslaafd raken. Als de vriendschap goed is, dan zou je haar kunnen ondersteunen in haar proces. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je balans en wanneer zeg je de juiste dingen? Wij proberen je in dit artikel een helpende hand te bieden.

Wat is een verslaving?

Een verslaving is soms lastig te herkennen of toe te geven. Niet iedereen die regelmatig drinkt, gamed of drugs gebruikt is verslaafd. Je kunt iets een verslaving noemen als er sprake is van een fysieke of lichamelijke afhankelijkheid van het product of de activiteit. Je hebt het gebruik niet meer onder controle en het heeft invloed op je dagelijkse leven. 

Hoe zeg je de juiste dingen?

Het kan een lastige zoektocht zijn om een vriendin te helpen in haar strijd tegen de verslaving. Toch ben jij als vriendin heel belangrijk voor haar. Ze heeft een cirkel van support nodig om deze uitdaging aan te gaan. 

Er zit natuurlijk een verschil in of ze de verslaving toegeeft of (nog) ontkent. In beide gevallen is het goed om met haar in gesprek te gaan. Doe dit zonder te veroordelen, maar probeer er open in te gaan en haar te begrijpen. Geef geen mening, maar wees een luisterend oor en toon begrip voor haar verhaal.

Wat ervaart ze, wat voelt ze, hoe ziet haar verslaving eruit, welke invloed heeft het op een reguliere dag, wat zijn triggers voor haar? Als jij inzicht krijgt in het hele verhaal, dan kun je haar ook beter begrijpen. Het gevoel van begrepen worden en dingen niet meer hoeven te verbergen, kan al een hele opluchting voor haar zijn. 

Als je niet goed weet wat je kunt betekenen, dan mag je dat altijd gewoon vragen. Pols eens wat ze van jou nodig heeft of hoe je haar kan helpen. Waar heeft ze behoefte aan?

Breng haar niet in verleiding

Waarschijnlijk heb je al op internet gezocht naar tips, waardoor je op dit artikel terecht bent gekomen. Heel goed. Het is heel waardevol in zo’n situatie om jezelf bij te scholen over een verslaving. Lees erover en leer wat het is, wat zij doormaakt, wat haar triggers kunnen zijn. 

Ook is het belangrijk om haar niet in verleiding te brengen met haar verslaving. Drink geen alcohol als ze een alcoholverslaving heeft, speel geen (online) games als ze een gameverslaving heeft etc etc. 

Bied een luisterend oor en afleiding

Voor haar gaat het absoluut helpen als jij naar haar luistert, zonder haar te veroordelen. Al vertelt ze 100x hetzelfde verhaal, blijf met haar in contact. Je kunt ook kijken of je haar ergens in kunt ondersteunen, zoals de juiste hulp vinden, helpen inzicht te krijgen in het verloop van haar dag, samen bespreken wat haar triggers zijn, haar helpen met boodschappen doen of juist leuke activiteiten samen ondernemen voor de nodige afleiding. 

Een vriendin op deze manier helpen kan heel waardevol en betekenisvol zijn. Tegelijkertijd kan het ook zwaar zijn en een wissel trekken op je eigen energie of leven. Probeer daar balans in te vinden. Je kunt altijd tijdelijk je energie in iemand stoppen, maar bewaak ook altijd je eigen grenzen. Jij mag er niet aan onderdoor gaan en je bent zeker niet verantwoordelijk of de oplossing voor haar probleem. Als je voelt dat het even teveel is, benoem dat ook aan haar. Geef aan wat je wel of niet kunt doen. Het helpt haar jou te begrijpen als je je grenzen aangeeft, uiteindelijk is dat ook iets dat zij moet gaan leren. De strijd met de verslaving aan gaan moet ze uiteindelijk zelf doen en kun jij enkel aan de zijlijn staan om haar aan te moedigen! Succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?