Vreemdgaan  zit het in onze natuur?
29 juni 2015 

Vreemdgaan zit het in onze natuur?

Ik kom in mijn praktijk regelmatig stellen tegen, die te maken hebben gehad met vreemdgaan. Bijna altijd laat dat een groot litteken achter. Degene die bedrogen is voelt pijn en wantrouwen en degene die de scheve schaats gereden heeft kampt met een eindeloos schuldgevoel.

Dat het vaak voorkomt dat mensen vreemdgaan, is niet verwonderlijk. Geen mens is ongevoelig voor aandacht en spanning. Helemaal als je niet zo lekker in je vel of in je relatie zit, is het natuurlijk heerlijk dat er een interessant iemand voorbijkomt die jou het gevoel geeft dat je heel bijzonder en aantrekkelijk bent. Je moet wel een ijzeren hark zijn om daar ongevoelig voor te zijn.

Symptoom

Ik vind het elke keer weer bijzonder, dat stellen die een vreemdgaan-issue hebben, achteraf bijna allemaal op een bepaalde manier wel begrijpen waarom het gebeurde. Vaak zat er sleur in de relatie, was de liefde te broos of voelde de n zich te erg geclaimd door de ander. Vreemdgaan is vaak een symptoom van iets wat niet goed zat (zit?) in de relatie. Het alleen zo ontzettend zuur, dat stellen daar dan net een beetje te laat achterkomen.

Keuze

Verliefd worden op een ander of vreemdgaan overkomt je, zeggen veel mensen. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Je wordt niet op een dag wakker en denkt: Yes, vandaag ga ik lekker even vreemd en mijn relatie naar de gallemiezen helpen!

Iemand zei een keer: je kunt niet voorkomen dat er een vogel op je hoofd gaat zitten, maar wel dat-ie er een nestje bouwt.

In elke relatie heb je namelijk een keuze. En niet slechts op n moment, maar op heel veel momenten. Al vanaf het begin kun je er bewust voor kiezen te blijven investeren in elkaar, ook als je kinderen krijgt. En als je merkt dat er een sleur ontstaat, kun je ervoor kiezen om daar iets aan te gaan doen.

Maar ook als je gevoelens krijgt voor een ander, heb je een keuze. Je kunt het jouw eigen, speciale geheim laten zijn. Grote kans dat de vogel dan wl een nestje gaat bouwen. Of je deelt het hoe moeilijk ook! met je geliefde. Dat vraagt natuurlijk wel een veilige en gelijkwaardige relatie. En die bouw je op door in elkaar te investeren. En zo is de cirkel weer rond!

Natuur

Liefhebben maakt je kwetsbaar. Je legt je hart in de handen van een ander en hoopt en vertrouwt dat hij of zij er heel voorzichtig en respectvol mee omgaat. Juist dat vertrouwen, waarbij je je hart aan een ander geeft, kan je band heel sterk maken. Het maakt de liefde tussen jullie uniek, sterk en onvoorwaardelijk. Het geeft je de ruimte om jezelf te mogen zijn, fouten te mogen maken, om in een sleur te belanden maar ook de passie om samen uit die sleur te willen komen.

Een relatie vraagt investering. Soms misschien zelfs een offer.

Ik ben nog nooit een stel tegengekomen dat na vreemdgaan zei: niks aan de hand hoor, we gaan gewoon vrolijk verder. Ben jij of ken jij wel zon stel, laat het me weten. Maar ik geloof er inmiddels geen barst meer van dat vreemdgaan niets met een relatie doet. Trouw zit misschien niet van nature in de mens, bedrogen worden al helemaal niet.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?