Vijf redenen waarom buiten sporten zo goed voor je is
13 maart 2017 

Vijf redenen waarom buiten sporten zo goed voor je is

De temperaturen gaan beetje bij beetje omhoog, het zonnetje schijnt meer, het is ’s ochtends eerder licht en ’s avonds later donker… Kortom, de lente komt er weer aan! En daarmee kan je je outdoor sportkleding uit de kast trekken en lekker buiten gaan sporten, of dit nou een rondje hardlopen of een bootcamptraining is maakt niet uit! Buiten sporten is namelijk heel gezond, en ik zal je vertellen waarom:

1. De lucht is schoner dan binnen

Buiten kom je veel minder bacteriën tegen dan in een zweterige sportschool. Denk er maar eens aan; er wordt in een sportschool de hele dag gesport/gezweet in een relatief kleine ruimte waar de ventilatie minder is dan buiten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een sportschool een broedplaats is voor bacteriën. De lucht in een sportschool is wel 2 tot 5 keer vervuilder dan de buitenlucht. Hmm, dus toch maar voor een hardlooprondje in de buitenlucht gaan in plaats van op de loopband?

2. Je kan gaan wanneer je wilt

Oke, dit is natuurlijk een inkoppertje, maar het is wel waar! Iedereen is druk en soms past je schema gewoon niet bij het groepslesrooster van je gym. Daarnaast heb je na een lange werkdag ook geen zin om nog eerst een kwartier naar de sportschool te moeten rijden, dan wil je gewoon je hardloopschoenen aantrekken en gaan!

3. Je maakt meer vitamine D aan

Een hele belangrijke reden! Meer tijd buiten doorbrengen helpt je met de opbouw van vitamine D. Vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht, zelfs als het bewolkt is. Een tekort aan vitamine D is een verschijnsel wat de laatste jaren steeds vaker voorkomen doordat we over het algemeen steeds langer binnen zitten en minder buiten komen. Vage klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval zijn allemaal symptomen van een vitamine D tekort. Voorkom dit door lekker buiten bezig te zijn.

4. Je kan beter nadenken

Uit onderzoek blijkt dat sporten in de buitenlucht het concentratievermogen kan verbeteren en voor een heldere mindset kan zorgen. Door te sporten in de natuur wordt je je bewuster van je omgeving, waardoor je stresslevels naar beneden gaan. Dus heb je na een lange dag werken een overvol hoofd? Ga dan bijvoorbeeld een rondje hardlopen, je zal merken dat je hoofd een stuk leger is na het sporten!

5. Je wordt gelukkiger

Frisse buitenlucht kan zorgen voor een geluksgevoel, dit komt door het feel-good hormoon endorfine die vrijkomen als je in de buitenlucht gaat sporten! Laat die bootcamp class maar komen!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?