Tips voor een goede nachtrust

Hoe ziet jouw slaapritme eruit? Een goede nachtrust geeft veel energie en kracht. Heb jij een disbalans en ben je op onderzoek uit waar het vandaan komt? Dit kan komen door onvoldoende beweging of bijvoorbeeld geen regelmaat. 

Beweeg overdag

Goed bewegen iedere dag is voor iedereen goed. Of je nou elke dag een goede nachtrust hebt of niet. Maar vooral bij mensen die niet makkelijk in slaap vallen is het nog belangrijker om goed te bewegen. De hormoonspiegels nemen een natuurlijke vorm aan waardoor je makkelijker in slaap valt in de avond of nacht uren.

Melatonine

Het hormoon Melatonine wordt onder invloed van licht aangemaakt. Het speelt een belangrijke rol in je slaap en waak ritme. Het vangt receptoren in het oog signalen op van lichtval. Wanneer het schemert en het langzaam donker wordt, dan gaat de productie van melaatsen omhoog. Hierdoor wordt je slaperig. Het is mogelijk om extra melatonine in te nemen, zodat je een betere nachtrust krijgt.

Geen elektrische apparaten

Veel mensen kijken nog tv voor dat ze gaan slapen of kijken nog lang op hun telefoon of tablet. Dit is niet verstandig voor de nachtrust. Het inslapen wordt vertraagd door het kunstmatige licht en verhoogde alertheid.

Slaap op vaste tijden

Regelmaat is een belangrijke factor als het gaat om een goede nachtrust. Met regelmaat weet je lichaam waar hij aan toe is en ontstaat er een vast patroon. Een juiste slaapgewoonte kan heel goed helpen bij het vertellen aan je lichaam wanneer het tijd is om te slapen.

Neem geen slaapmiddelen

Het is aan te raden om geen slaapmiddelen te gebruiken. Slaapmiddelen kunnen verslavend werken en na een tijdje kan je niet meer zonder. Daarnaast hebben ze ook nog eens vervelende bijwerkingen. Het is beter om na te gaan of je misschien stress hebt, weinig beweegt of bijvoorbeeld een verkeerd voedselpatroon hebt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?