Op een feestje waar je niemand kent? Zo pak je dat aan!
28 april 2021 

Op een feestje waar je niemand kent? Zo pak je dat aan!

Stel jij komt op een feestje waar je nog niemand kent. Hoe pak je dat nou handig aan?

1. Voorstellen

De eerste stap om contact te maken is naar iemand toelopen, je hand uit te steken en te zeggen: “Hee, volgens mij hebben wij elkaar nog niet ontmoet, ik zal me even voorstellen”. Dan heb je gelijk het ijs gebroken en je ook al voorgesteld aan die persoon of aan die groep.

2. Zoek de overeenkomsten

Vervolgens ga je op zoek naar overeenkomsten. Je kunt bijvoorbeeld vragen waar de ander de host of organisator van het feestje van kent. De ander gaat dan vertellen en dat geeft jou de mogelijkheid om even te luisteren en te acclimatiseren in het gesprek. Maar je kunt ook iets zeggen in de richting van: “Wat een mooi weer vandaag he, ik ben zo blij om na een dag werken lekker buiten te staan. Ben jij vandaag al buiten geweest?”. Een andere optie: “Heb jij ook gister … op tv gezien?”, als er bijvoorbeeld iets heel spraakmakends op tv geweest is.

3. Stel geïnteresseerde vragen

Weet jij nou van jezelf dat je niet zo’n prater bent en liever luistert, zorg dan dat de ander aan het woord is. Hier kun je bijvoorbeeld op aansturen door de ander vragen te stellen: “Wat doe jij eigenlijk in het dagelijks leven?”. Als je gesprekspartner dan vervolgens iets gaat vertellen, is het belangrijk om  te letten of er aanhakers of overeenkomsten zijn. Dus zie je een lijntje met jouw leven, benoem dat dan ook. Bijvoorbeeld als de ander vertelt dat ze in Utrecht werkt, dan kun je bijvoorbeeld zeggen dat jij daar ook gewoond hebt (als dat zo zou zijn). Of dat je vroeger ook heel graag juf wilde worden, als diegene iets deelt over het onderwijs. Let op dat je hierin natuurlijk niks gaat verzinnen, maar alle gemeenschappelijke delers zullen ervoor zorgen dat je een leuker en makkelijker gesprek kunt hebben. Let er wel op dat het geen interview wordt door teveel vragen te stellen, zorg ervoor dat je zelf ook wat deelt.

4. Oefenen, oefenen, oefenen!

Geloof ons, je gaat hier beter in worden. In het begin kun je wellicht nog wel eens ongemakkelijke gesprekken hebben. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. Loopt een gesprek nou helemaal een beetje stroef, dan kun je altijd zeggen: “Ik ga heel even naar het toilet” of “ik ga heel even drinken halen”. Het geeft je de mogelijkheid om heel even aan het gesprek te ontsnappen en je op te laden voor een volgend gesprek. Succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?