Supercombinaties: maak je eigen superfoods!
07 maart 2016 

Supercombinaties: maak je eigen superfoods!

Van een aantal producten is het algemeen bekend dat ze gezondheidsvoordelen hebben, zoals de cholesterolverlagende werking van havermout, maar wist je ook al dat als je deze voedingsmiddelen combineert met andere producten je er ng meer voordeel uit haalt?

Probeer eens deze supercombinaties. Deze voedingsmiddelen halen het beste in elkaar naar boven.
Geen dure superfoods of supplementen, want met deze combinaties maak je je eigen superfoods.

Avocado en tomaat

Dit is een welbekende combinatie, niet alleen erg lekker, maar ook super gezond!
Avocado bevat gezonde vetten, deze vetten helpen bij de opname van de anti-oxidanten in tomaten. Daarnaast verminderen deze twee toppers de kans op kanker, hart- en vaatziekten.

Tip: smeer wat cottage cheese uit over twee/drie rijstwafels en verdeel wat plakjes avocado en tomaat over de rijstwafels. De cottage cheese geven extra eiwitten, waardoor je een langer verzadigd gevoel hebt. Probeer dit eens als lunch, lekker een keer wat anders dan een bammetje met kaas!

Havermout en bosbessen

In havermout en andere volkorengranen zit een stofje die ontstekingen en ziektes verminderen. Ook wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd, dit komt doordat het belangrijkste voordeel van havermout is dat het je LDL-cholesterol verminderd (dit is het slechte type cholesterol dat in de aderen blijft plakken) en je HDL-cholesterol in stand houdt (dit is het goede cholesterol dat beschermend werkt). Wat veel mensen echter niet weten dat het cholesterol gehalte in het bloed niet een direct gevaar is voor je gezondheid, de boosdoener is het oxidatieproces van cholesterol. Dit zorgt voor het dichtslibben van de aders (waarom dit van belang is wordt zo toegelicht).

Havermout is dus een super gezond voedingsmiddel, maar het wordt nog beter als je havermout combineert met bosbessen. Bosbessen zijn een goede bron van vitamine C, K, mangaan en voedingsvezels. Het blijkt dat als vitamine C wordt toevoegt aan havermout en andere volkorenproducten, dat het oxidatieproces van het LDL-cholesterol tegengaat. Dit houdt in dat er minder cholesterol tegen de aders wordt afgezet. Verder gaan de anti-oxidanten in de bosbessen ook het oxidatieproces van het cholesterol tegen.

Voeg dus eens een handje bosbessen toe aan een bakje havermout en je hebt een supergezond ontbijtje!

Knoflook en vis

Vette vis is een bron van omega-3 vetten die, samen met de mineralen in vette vis, zorgen voor een cholesterol verlagend effect. In combinatie met knoflook wordt dit effect versterkt.

Probeer eens een vispakketje uit de oven. Verpak een mooi stuk zalm met stukjes courgette, paprika, wortel, knoflook, olijfolie en peper & zout in aluminiumfolie en doe dit ongeveer 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 C.

Appel en pure chocolade

Een super combinatie met pure chocolade, daar zeggen de meesten geen nee tegen!
In appels zit een stofje genaamd quercetine, dit zit voornamelijk in de schil van de appel. Deze stof speelt een rol van de bescherming van de cellen, heeft een positieve werking bij allergien en werkt cholesterolverlagend.

Pure chocolade bevat een belangrijk anti-oxidant, catechine. De combinatie van quercetine en catechine zorgt ervoor dat de anderen gezond blijven en dat het cholesterolgehalte in het bloed op peil blijft.

Vergeet de moeilijke namen, maar onthoudt deze lekkere combinatie. Maak bijvoorbeeld een chocoladefondue met pure chocolade (minstens 80%) en dip schijfjes appel met schil in de chocolade. Gezond genieten!

Superfoods zijn dus heel gemakkelijk zelf te creren door deze voedingsmiddelen met elkaar te combineren. Je hoeft niet stad en land af te zoeken voor dure producten, want ze zijn allemaal in de supermarkt te vinden. Gezond eten hoeft dus helemaal niet moeilijk of duur te zijn. Probeer het eens en haal meer uit je voeding!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?