Stoppen met het eeuwige diëten; 3 slimme tips!
05 april 2019 

Stoppen met het eeuwige diëten; 3 slimme tips!

Waarom diten eigenlijk niet werkt

Oftewel, hoe meer je dieet hoe groter de kans op het toenemen van je gewicht. Het lichaam lijkt te vechten tegen gewichtsverlies. Al die afslankpogingen leiden in veel gevallen vooral tot een hoop frustratie, gestoord eetgedrag en een steeds lager zelfbeeld in plaats van tot jouw ideale gewicht. En ja, uiteraard zijn er uitzonderingen.

Periodes van weinig eten afgewisseld met veel eten, eetbuien, sporten met tegenzin, schuldgevoelens, schaamte Jarenlang diten gaat je niet in de koude kleren zitten. Ben je klaar met het eeuwige opnieuw beginnen en nog maar een keer proberen?

Werk met onderstaande tips aan een betere relatie met eten en meer rust in je hoofd:

1. Eet wanneer je honger hebt

Water drinken, afleiding zoeken Er zijn een hoop tips tegen trek te vinden, alsof trek iets slechts is. Behalve gewoon naar de wc gaan zou ik je geen andere tip kunnen geven tegen een volle blaas. Zo zou het ook met trek moeten zijn. Heb je trek? Eet. Een stuk minder mensen zouden zich overeten als ze op tijd (en genoeg) zouden eten. En met op tijd bedoel ik hier: niet wachten tot je scheel kijkt van de honger. Restrictie leidt in veel gevallen just tot overeten. Dat heeft weinig met wilskracht te maken maar een hoop met biologie. Zie het een beetje zoals het lang inhouden van je adem. Uiteindelijk eindig je happend naar lucht.

2. Eet tot je verzadigd bent

Het is natuurlijk niet zo gek dat je jezelf in de snoepkast tegenkomt wanneer je al 6 uur leeft op slechts twee crackers en een glas water. Eet eens net zo lang door tot je denkt nu kan ik er wel even een paar uur tegenaan. Er zit namelijk een verschil tussen goed verzadigd zijn en net geen honger meer hebben. Tip: zorg voor een gevarieerde maaltijd die zowel koolhydraten, vezels, eiwitten als vetten bevat.

3. Eet wat vaker dingen die je lekker vindt

Je kunt nog zo verzadigd zijn, als je nooit voldaan bent is de kans erg groot dat je jezelf vroeg of laat alsnog in die snoepkast tegenkomt. En nee, niet elke maaltijd hoeft een feestje te zijn of te bestaan uit chocoladetaart. Het kunnen ook kleine dingen zijn zoals kiezen voor volle yoghurt, koolhydraten toevoegen aan je maaltijd, een lekkere saus toevoegen, gewoon een keer die hagelslag op je boterham doen etc. Een gezond voedingspatroon is een stuk minder zwart-wit dan de media je wil laten geloven.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?