Stoppen met drinken; hoe pak je dat aan?
05 juni 2024 

Stoppen met drinken; hoe pak je dat aan?

We horen het steeds vaker, mensen die stoppen met het drinken van alcohol. Ook de supermarkten en biermerken spelen er flink op in, er zijn steeds meer 0,0% biertjes beschikbaar. Sterker nog, er bestaat zelfs wijn zonder alcohol en de recepten voor mocktails (cocktails zonder alcohol) worden steeds populairder. Kortom, een positieve en gezonde trend is zich aan het ontwikkelen. Zit je er zelf ook over te denken om te stoppen met drinken, maar weet je nog niet hoe te beginnen? Wij helpen je in dit artikel op weg.

De voordelen

Als je alcoholvrij door het leven wilt gaan, dan is het allereerst belangrijk om je bewust te zijn van de voordelen hiervan. Die zorgen immers voor de motivatie om het vol te houden. Wij zetten een aantal voordelen voor je op een rij.

  1. Geen katers meer, je kan lekker de dag plukken
  2. Stoppen is goed voor je lever, hart en bloedvaten
  3. Aan de slag met je gevoelens en mentale uitdagingen, ipv deze te verdoven
  4. Je bespaart geld
  5. Je slaapt beter en je voelt je dus fitter
  6. Wijn en bier bevatten veel calorieën, door hiermee te stoppen kun je afvallen

Aan de slag

Oke, je wilt proberen om alcoholvrij door het leven te gaan. Of in ieder geval, van het drinken van alcohol geen gewoonte (meer) te maken. Maar.. de verleidingen liggen op de loer. Een aantal tips om hiermee te starten.

1. Begin met kleine stapjes, wellicht kun je in eerste instantie proberen om een ‘alcoholvrije maand’ in te plannen. Dat klinkt overzichtelijk en het is een goed moment om daarna te evalueren hoe je die maand ervaren hebt.

2. Zorg ervoor dat je geen alcohol in huis hebt liggen, dan heb je alvast een extra drempel ingebouwd.

3. Noteer voor jezelf een aantal punten waarom je niet meer wilt drinken. Welke voordelen heeft het voor jou? En welke negatieve dingen zitten eraan vast als je het wel doet?

4. Schrijf gedurende deze maand op wat voor effecten je merkt, wat doet het met je gevoel, met je slaap en met je energie?

5. Zorg voor afleiding op jouw drinkmoment. Stel je voor dat je altijd rond 17u een wijntje pakt of om 21:00u een biertje.. zorg dan voor alternatieven. Dit kan een alternatieve invulling van de dag zijn (zorg bijvoorbeeld dat je op dat moment aan het sporten bent) of zorg ervoor dat je iets anders lekkers te eten/drinken bij de hand hebt ter compensatie.

6. Deel met je omgeving dat je stopt met drinken, zodat je support kan vragen. Daarnaast word er ook niet de hele tijd een drankje aangeboden, dat helpt je ook weer tegen de verleiding.

Blijkt stoppen lastiger dan gedacht?

Merk je dat zomaar stoppen voor jou toch lastig is en de verslaving hardnekkiger dan gedacht? Denk dan eens aan het zoeken van hulp met stoppen met alcohol. Er zijn genoeg instanties of personen die jou kunnen begeleiden.

Ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan met je eerste alcoholvrije maand? Dan is dit boek wellicht inspirerend om te lezen: Alcoholvrijer van Cynthia Schultz.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?