Sprookjesachtig natuurpark Plitvice meren
09 juni 2014 

Sprookjesachtig natuurpark Plitvice meren

Ben je eens in Kroati of wil je daar eens op vakantie? Dan raad ik je aan om deze prachtige adembenemende plek te gaan bezoeken. Het nationale natuurpark de ‘Plitvicka Jezera’ in het plaatsje Plitvice is een prachtig park vol met natuur, meren en watervallen. Jezera betekent dan ook meren en dat is het voornaamste wat je er tegenkomt. Plitvice ligt een stukje van de kust, meer het binnenland in.

Plitvice ligt echt in de middle of nowhere. Je kan het je bijna niet voorstellen dat er ineens een prachtig park ligt verstopt. Vanaf de weg zie je er niks van. Bij de kassa aangekomen koop je een kaartje (zie bij tips meer over het aanschaffen van een ticket), loopt het park binnen en ziet nog niks bijzonders. Maar als je dan bij het eerste muurtje komt, hoor je de watervallen wel razen en als je er eenmaal overheen kijkt zie je een overzicht van de eerste meren (zie bovenste foto). Het uitzicht is adembenemend. Je ziet ineens helder blauw water wat je niet gewend bent. Een mooie groene omgeving met links en rechts wat watervallen. Een kwartier staarden wij naar dit uitzicht, het was geweldig. Ook al hadden we veel foto’s gezien op internet, in het echt is het honderd keer mooier. Mijn fotografisch hart begon sneller te kloppen en schoot een paar honderd kiekjes van dit park.

natuurpark plitvice meren

Meer dan wandelen
Er zijn verschillende routes te volgen om door dit park te wandelen. Je kunt zelf een route kiezen die bij je past, zoals de duur van de route, de moeilijkheid van het pad en natuurlijk hoeveel je wilt zien van dit park. De routes zijn makkelijk te volgen door bordjes die in het park staan, je hoeft alleen maar het nummer van de route te onthouden. Het is meer dan alleen maar wandelen. Je vaart de meren over met elektrische bootjes of je laat je rijden met een treintje. Daarnaast kun je er ook bergbeklimmen, fietsen, skin (in de winter natuurlijk), roeien en fotograferen natuurlijk. Je kunt ook romantisch een bootje huren en er zelf op uit trekken om te genieten van deze mooie natuur, je moet alleen wel zelf roeien.

natuurpark plitvice meren

Hoe kom je er?
Het kan een hele tour zijn om bij het park te komen. Ben je met de auto? Dan heb je geluk. Je rijdt er heen, er is genoeg parkeergelegenheden en aan het einde rijd je weer terug naar je eigen accommodatie. Ben je aan het rondreizen met het openbaar vervoer kun je maar van twee richtingen bij het park komen. Vanuit de hoofdstad Zagreb gaat een rechtstreekse verbinding, lukt dit even niet ga dan via Karlovac of vanaf de andere kant (kust) kun je vanuit Zadar de bus pakken richting het nationale natuurpark.

Wat goed is om te weten is dat er twee ingangen zijn. Reis je vanaf de kust (Split, zader etc.) dan kom je eerst langs ingang twee. Hier vlakbij zitten ook een aantal hotels, je kunt er dus verblijven. Ingang n is de hoofdingang.

Belangrijke tips!

  • In het hoogseizoen (juni, juli en augustus) is het er erg druk. Het park is van ’s ochtends 8 uur tot ’s avonds 8 uur geopend. Ga vroeg of wat later op de middag naar het park, de rest van de tijden zijn er druk.
  • Neem eten en drinken mee naar het park. Er zijn wel restaurants in het park, maar deze hebben vooral fast-food en is niet erg lekker.
  • Doe goede schoenen aan. Je moet veel lopen en de paden zijn onverhard en rotsachtig.
  • Ben je student of nog in bezit van een oude studentenpas? Neem het mee! Als student krijg je korting op de tickets als je je studentenpas laat zien. Bij ons was zelfs n studentenpas genoeg om voor beide personen korting te krijgen
  • Reis je met het openbaar vervoer dan kan het zijn dat je pas ’s middags aankomt bij het park. Het is mogelijk om een twee daagse ticket te kopen. Het is niet veel duurder dan een one-day ticket en je kunt twee dagen genieten van dit mooie park.
  • Besluit je een twee dagen ticket te nemen, bedenk dan dat je een accommodatie regelt. In de buurt zijn hotels welke je van te voren moet reserveren. In de buurt zijn ook genoeg lokale mensen welke slaapplekken aanbieden. Hier kun je ook altijd terecht.
  • Blijf je overnachten in Plitvice, bedenk dan dat er verder niks is. Neem eten en drinken van je eerder bezochte plek mee. Een supermarkt is er niet in de buurt, alleen de restaurants in het park.

Altijd gaan! Het is zeker de moeite waard.
Voor meer beeldmateriaal van mijn kant, zie hier.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?