Relatie verbroken? Dit heeft invloed op veel aspecten (zoals je vriendschappen)
11 oktober 2021 

Relatie verbroken? Dit heeft invloed op veel aspecten (zoals je vriendschappen)

Als je je relatie verbreekt en zeker na een langere periode, dan is dat heel erg intens. Het is niet alleen je partner en maatje die je gaat missen, maar het heeft invloed op nog veel meer aspecten van jouw leven. Veel meer dan je waarschijnlijk in eerste instantie bedacht had.

Geestelijke aspecten

Uit elkaar gaan zorgt voor een zware belasting voor de geest; je kunt je verdrietig, boos of schuldig voelen. Dit kan weer gepaard gaan met het gevoel van afwijzing of eenzaamheid. Anderzijds kun je ook een stukje opluchting voelen, wat dan weer voor verwarring kan zorgen. Al deze emoties zijn heel normaal, maar je hebt er wel mee te dealen. Een flinke kluif.

Lichamelijke aspecten

Het ervaren en verwerken van de bovengenoemde emoties, heeft ook zijn weerslag op je lichaam. Het kan zijn dat je heel moe bent en veel moet slapen of juist het tegenovergestelde, dat je je heel rusteloos voelt en juist helemaal de slaap niet kan vatten. Maar een gebroken hart kan ook een gebrek aan eetlust, pijnlijke spieren, verminderde energie of zelfs acne veroorzaken.

Sociale kring

Naast dat je een groot sociaal verlies hebt te verwerken van de partner die bij je weg is, verlies je ook in 1 klap je schoonfamilie (zeker extra pijnlijk als jullie een goede band hadden). Daarnaast kan het ook zo zijn dat je vrienden verliest of dat bepaalde vriendschappen verwateren. Dit kan extra hard aankomen, naast het verdriet dat je toch al te verwerken hebt.

Zeker gezamenlijke vrienden behouden is een lastige uitdaging, maar niet onmogelijk. Toch kan het zijn dat een aantal voor de ‘kant van je partner’ kiest. Maar het kan ook zijn dat je met jouw huidige vriendinnen ineens minder raakvlakken hebt. Omdat zij bijvoorbeeld in het weekend graag met hun partner samen willen afspreken of gezellig een avond thuis willen blijven, terwijl jij ineens veel meer behoefte en tijd hebt om erop uit te gaan. Het kan zijn dat je daarvoor op termijn nieuwe vriendinnen wilt zoeken. Ons platform is daar speciaal voor opgezet, kijk hier eens hoe VriendinnenOnline werkt. We horen namelijk geregeld dat mensen bij ons lid worden omdat hun relatie verbroken is en vriendschappen daarmee verwaterd zijn.

Financieel

Afhankelijk van hoe jullie de financiële zaken geregeld hebben, maar het kan zijn dat jullie break up invloed heeft op je financiën. Misschien deelden jullie samen een huis die je nu moet verlaten of wellicht moet je extra gaan werken of zuiniger leven om de rekeningen te kunnen voldoen. Als je alles ineens in je eentje moet betalen, kan dat echt wel een aanslag zijn op je portemonnee.

Ritmes en rituelen

Mensen leven in gewoontes en patronen. Dit doen we als mens automatisch om het leven eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Zeker als jullie al samenwoonden, dan worden veel van zulke gewoontes verstoord. Ongeacht of het leuke of minder leuke gewoontes waren. Maar het zet je hele systeem weer even op scherp, want je dagritme zal er ineens weer even anders uitzien. Ook dat kost bakken vol energie.

Hoe ga je ermee om?

Hoe je het ook went of keert, je relatie verbreken is heel erg intens. Ongeacht of je er zelf voor gekozen hebt of niet. Een groot gedeelte van die pijnen en ongemakken zal vooral tijd nodig hebben om te herstellen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gevoel overheerst dat de relatie eigenlijk nog helemaal niet klaar is en jullie om de verkeerde redenen uit elkaar gegaan zijn. Wellicht is er te weinig gecommuniceerd of is het vertrouwen geschaad. Er zijn meerdere manieren om eraan te werken en je kan ook proberen je ex terug te krijgen. Psycholoog Edwin Edinga heeft een methode ontwikkeld om jou daarbij te helpen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat er voor beide partijen nog een opening is om hiermee aan de slag te gaan.

Ongeacht of jullie wel of niet samen nog een opening zien, deze fase zal alles op z’n kop zetten en heel erg heftig zijn. Wij willen je heel veel sterkte, kracht en vertrouwen toewensen!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?