Recept: Griesmeelpudding met speculoos
22 maart 2017 

Recept: Griesmeelpudding met speculoos

Speculaas vs. speculoos

Bakkers gebruiken voor in het recept voor speculaas de specerijen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Er is geen vaste verhouding voor de specerijen, samen noemen we dit speculaaskruiden.

Vroeger waren deze specerijen in Nederland vrij eenvoudig verkrijgbaar, omdat we ze importeerde vanuit de kolonin. In Belgi waren deze specerijen een stuk prijziger, daarom ontwikkelde ze een koekje zonder specerijen: speculoos. Dit zijn dus twee verschillende koekjes.

Om het even verwarrend te maken in het Frans is de vertaling voor speculaas, je raad het al: speculoos. Wij Nederlanders kunnen hier niet mee om gaan en noemen deze koekjes koffieleutjes.

Dit recept is voor twee porties griesmeelpudding.

Ingredinten

  • 300 ml amandelmelk (gezoet)

  • 30 gram griesmeel

  • 3 speculooskoekjes/koffieleutjes

  • 2 el suiker

  • Snufje kaneel

Aan de slag!

Doe de melk in een pannetje en voeg de griesmeel toe. Roer direct goed door met een garde en blijf dit regelmatig herhalen om geen klontjes te krijgen. Verkruimel twee koekjes door de pudding en voeg de suiker toe en een snufje kaneel toe. Spoel het puddingschaaltje om met koud water en droog vervolgens goed af. Doe de pudding in het schaaltje en laat de pudding afkoelen buiten de koelkast. Als de pudding op kamertemperatuur is, kun je het in de koelkast plaatsen om hem koud en stijf te laten worden.

Keer de pudding voordat hij op tafel gaat om op een bordje en garneer met het laatste koekje. Eet smakelijk!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?