Pubers en het huishouden; hoe krijg je ze aan het werk?
11 februari 2017 

Pubers en het huishouden; hoe krijg je ze aan het werk?

Nu ben ik zelf een paar jaar puber af en ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zoveel deed. Mijn eigen kamer hield ik wel goed bij, maar dat komt omdat ik niet tegen rommel kan. Een beetje vreemd misschien voor een puber, want bij mijn vriendinnen zag ik hoe het ook kon. Maar verder deed ik eigenlijk weinig.

Rondslingerende spullen

Mijn moeder riep altijd wel dat we onze spullen moesten opruimen, maar verder zaten er weinig consequenties aan, dus deden we het ook niet (sorry mam). Mijn vader daarentegen zei niet zoveel, maar als hij het zat was, kieperde hij gewoon de hele mikmak in de garage. En dan kwamen we wel in actie! Dus als je thuis pubers hebt, ga niet eindeloos vragen of ze hun spullen op willen ruimen (ze horen het toch niet), maar leg het gewoon een keer in de schuur. En dat dan consequent blijven doen, dan komen de meeste wel in actie.

Wasmand

De wasmand is ook in veel huishoudens een struikelblok. Als je iets niet in de wasmand gooit, hoe kan de persoon die wast dan weten dat jouw kleren gewassen moeten worden. Dus ligt iets niet in de wasmand, jammer dan, dat moet je wachten tot de volgende keer.

Wanneer mijn vriendinnen eens een keer hun kamer opruimden, ging er toch een partij kleding in de was. Zelfs kleding die niet vuil was. En (meestal) moeders maar wassen en misschien ook nog strijken. Strijken hoeft bij de meeste kleding niet meer en als een 16 jarige echt wat gestreken wil hebben, kunnen ze het ook makkelijk zelf.

Eigen kamer

De meeste pubers leven kennelijk graag in een rommel. Misschien omdat er zoveel in ons lichaam en brein veranderd? Ik ben geen psycholoog, maar het zou mij niet verbazen als er een link is tussen niet opruimen en de puberale veranderingen. De meeste sloddervossen veranderen na de pubertijd. De een is nog steeds rommelig, maar anderen vinden het nu wel zo prettig als het enigszins netjes oogt.

Ouders zien de kamers graag netjes en opgeruimd, pubers zien er het nut niet van in. Je zou af kunnen spreken dat eens per maand er een opruiming wordt gehouden, maar verder zou ik er geen energie aan besteden. Er zit gelukkig een deur tussen de puberkamer en de rest van het huis, en die kan dicht!

Plan een gezinsoverleg

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het fijn is als jouw kind wat meer bijdraagt aan het huishouden; jullie zijn heel druk of je vindt het belangrijk dat je puber wel iets af weet van schoonmaken, koken, wassen etc. Willen je verandering bewerkstelligen, organiseer dan een gezinsoverleg.

Het is belangrijk dat je puber inspraak heeft. Laat hem of haar kiezen uit verschillende taakjes. En laat ze het vooral op hun eigen manier doen. Iedereen maakt anders schoon en waardeer dat ze iets doen i.p.v. misschien commentaar te leveren.

Helpen jouw kinderen mee in het huishouden? Hoe pak jij het aan?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?