Praktische tips voor dagboek schrijven
24 november 2018 

Praktische tips voor dagboek schrijven

Een belangrijk onderdeel van mijn leven

Voor mij is dagboekschrijven een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik schrijf al jaren in dagboeken. Wat begon kort en oppervlakkig wat ik deed die dag is nu veranderd in een diepgaand gesprek met mijzelf. Ik haal hier inzichten uit, verwerk emoties en gebeurtenissen, is het een spiegel voor mij en kan dingen loslaten die mij dwars zitten. En naast dit alles is het mijn momentje van me-time. Ik merk dat die momenten er makkelijk bij inschieten. Daarom is het voor mij nog waardevoller geworden om te schrijven.

Tegenwoordig zijn we allemaal zo druk. We zijn altijd connected (internet, smartphone, computer) en we hebben zo veel afleidingen. Het is dus soms wel lastig om te horen wat we echt willen en wat we voelen. En om bewust te zijn van wat we voelen. Dit is wat dagboekschrijven je kan brengen. Dat je beter kan leren luisteren naar jezelf.

Zelfinzicht en bewustwording

Dagboek schrijven is een hele simpele methode die je heel veel kan brengen. Het enige wat je nodig hebt is een mooi boekje, een fijne pen en jezelf. Door te schrijven kun je dingen loslaten waar je mee zit, mooie gebeurtenissen vastleggen voor later, mooie inzichten verkrijgen en naar jouw waarheid luisteren. Het brengt je zelfinzicht en zelfbewustwording.

Schrijven kan bijna overal. Thuis, in de trein, op werk in een vergaderkamer, in je favoriete koffietentje of op vakantie. Als je vaker schrijft krijg je steeds beter het gevoel dat schrijven hetgeen is wat je even nodig hebt om je beter te voelen. En je zult merken dat je na een korte schrijfsessie, je echt weer beter voelt. Je energie wordt beter, je zit lekkerder in je vel en je hebt weer ruimte in je hoofd.

Zin gekregen om ook te gaan schrijven? Ik deel hieronder wat tips met je.

Tips om te beginnen met dagboekschrijven:

Begin altijd met de datum van vandaag. Een makkelijk begin en leuk als je het later terug leest. Een fijne methode om te starten met schrijven is om vragen te stellen. Stel je zelf bijvoorbeeld deze vragen: hoe voel ik mij nu? En hoe wil ik mij voelen?

Als je dit opschrijft hebt je een mooi begin om verder vanuit door te bouwen. Bijvoorbeeld, wat moet je ervoor doen om je te voelen zoals je je graag zou willen voelen? Of wat is de situatie die is voorgevallen waardoor je je nu zo voelt? Dit is een krachtige tool die je elke keer als je gaat schrijven zou kunnen gebruiken.

Tips om in de schrijfflow komen:

  • Ga zitten op een fijn plekje waar je niet gestoord wordt
  • Pak een lekker kopje thee en creer een fijn me-time momentje
  • Zet muziek op of zoek juist de stilte
  • Of ga de natuur in

Algemene schrijftips:

  • Let niet op je spelling en ga je zelf niet verbeteren. Je schrijft voor jezelf en niet voor een ander. Alles wat je schrijft is alleen voor jou bedoeld.
  • Schrijf zo snel mogelijk op wat je voelt en let niet op of je netjes of slordig schrijft. Schrijf gewoon op wat je voelt en laat uit je pen vloeien wat eruit wil komen.
  • Het is jouw waarheid. Wees eerlijk naar je zelf. Als je in je dagboek al niet eerlijk kan zijn, waar dan wel?
  • Schrijf met de hand
  • Hou de pen in beweging en denk niet te veel na.

Wil jij ook meer dagboekschrijven?

Zou je graag meer willen dagboekschrijven? Tijdens de 7-weekse online cursus dagboekschrijven van Julitte Moolenbeek, ga je op reis naar binnen. Je leert meer over jezelf en ontwikkelt meer zelfkennis, gaat ervaren welke schrijfmethode jou aanspreekt, leert om het dit keer wel vol te houden en je krijgt heel veel andere schrijfinspiratie.

Lees hier ons vorige artikel over een dagboek bijhouden.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?