Praat jij met je vriendinnen over seks?
24 juli 2018 

Praat jij met je vriendinnen over seks?

Als ik mijn vriendinnen zie, hebben we het regelmatig over seks. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn werk als sekscoach mijn vriendinnen zijn, net zoals iedereen, best benieuwd hoe hun seksleven nog beter kan. Maar meestal is het gewone girl talk. We nemen bijvoorbeeld lacherig de bedkwaliteiten door van de laatste date van een single vriendin of hebben pret om de spannende plannen van een al jarenlang getrouwde vriendin voor een romantisch avondje met haar man. Maar regelmatig zijn we ook serieuzer en worden er probleempjes besproken die je tegenkomt in je eigen seksualiteit.

Lets talk about sex

Ik vind het persoonlijk heel fijn dat ik zo eerlijk met mijn vriendinnen over seks kan praten. Wat we geweldig vinden, waar we onzeker over zijn, wat we lastig vinden en wat daaraan te doen is, wat onze eigen ervaringen zijn. De dingen die ter sprake komen, zijn vaak heel herkenbaar. En door van de anderen te horen hoe zij erover denken of ermee omgaan, krijgen we vaak zelf weer nieuwe inzichten. In dat opzicht is praten over seks nog leerzaam ook, terwijl we tegelijkertijd de grootste lol hebben. Ik persoonlijk zou dit soort gesprekjes echt missen als ik ze niet meer zou hebben.

Taboe, trots, schaamte?

Toch begrijp ik van de dames die bij mij een workshop of les volgen, dat lang niet alle vrouwen openlijk met elkaar over seks praten. Dat verwondert me weleens. Ik bedoel: we doen het allemaal en seks is een belangrijk onderdeel van een relatie, waarom zouden we het dan niet met elkaar bespreken?

Rust er dan toch nog steeds een taboe op seks, zelfs bij vrouwen onder elkaar? Speelt trots misschien een rol; houden we onze seksdilemmas liever voor onszelf dan dat we toegeven dat we zo onze onzekerheden hebben tussen de lakens? Of is het schaamte; zijn we bang dat we bij gesprekken over seks meteen enorm plastisch moeten worden of in intieme details moeten treden? (Nee dames, dat hoeft niet perse. Al kan het best bevrijdend zijn om gewoon man en paard te noemen). Ik ben heel benieuwd hoe dat nou zit.

Herkenbaar en leerzaam

Ik ben ervan overtuigd dat het bespreken van seks-zaken met je vriendinnen je niet alleen nieuwe inzichten en meer (zelf)kennis geeft, maar het ook makkelijker maakt om er openlijk over te praten met je partner. En daar wordt je seksleven natuurlijk alleen maar beter van. Dat hoor ik ook terug van de deelneemsters aan mijn workshops, waarbij ik de dames verschillende verwentechnieken leer en ook inga op hun seksvragen. Vrijwel altijd komen er allerlei vragen naar boven over dingen die ze zich altijd al afvroegen, maar nog nooit hebben durven vragen.

Open gesprekken

Veel deelneemsters vinden het een verademing om tijdens zon workshop als vrouwen onder elkaar open en eerlijk over seks te praten. Dus voor de dames die al eerlijk over seks praten met hun vriendinnen: vooral mee doorgaan. En voor de vrouwen die het gespreksonderwerp seks tot nu toe gemeden hebben: misschien kun je het toch eens aankaarten bij een paar vriendinnen met wie je close bent. Of boek eens (samen met je vriendinnen of in je eentje) een workshop bij een vrouwelijke sekscoach. Ik ken nog wel een goeie 😉

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?