Oordelen of niet oordelen dat is de vraag
06 april 2015 

Oordelen of niet oordelen dat is de vraag

Hoewel ze wel echt de zus van mijn moeder is, had ze ook mijn oudere zus kunnen zijn. Of een beetje een broer zelfs, want ze jongensachtig stoer, rijdt op een racefiets en weet alles van de laatste tools & apps.

Maar daar ging ons gesprek niet over. Het ging over de liefde en de vele ondoordachte dingen die daaruit voort kunnen komen. Ook zij had vele voorbeelden van dilemmas in de liefde in haar leven en we wisselden allerlei romantische en soms ook pikante details uit. Op een gegeven moment hadden we het over de manier waarop we over dergelijke zaken met vriendinnen praten. En toen openbaarde zich een groot verschil. In haar tijd, toen zij nog volop experimenteerde en avonturen beleefde, voerde ze pittige discussies met haar vriendinnen of wat deugt en wat niet, hoever je kunt gaan, wat eerlijkheid en trouw betekenen. Het was de tijd van de dolle minas, de tijd waarin vrouwen hun positie opnieuw konden en moesten bepalen.

Nu lijkt dat allemaal anders te zijn. Alhoewel ik met mijn vriendinnen ook wel stevige gesprekken kan voeren, is het adagium toch vooral niet oordelen. Iedereen kiest zelf hoe ze het wil hebben, of dat nu om trouw of ontrouw gaat, om seks met je ex of om een ongehoord felle oorlogsvoering via de rechter in een echtscheiding. Of om gewoon veel te lang met iemand doormodderen, zodat niemand het er meer over heeft.
Niet oordelen. Vrijheid van keuze. Zelfstandigheid. Je eigen weg gaan, jezelf ontplooien zoals jij het wilt. Als dat nog even doorgaat, hebben we in het geheel niets meer met elkaar te maken. Want iedereen moet alles toch lekker doen zoals zij het wil?
Mijn tante heeft zicht op mijn leven (dat ze al mijn hele leven meemaakt) en ze had zeker wel een oordeel. Een gedegen oordeel en een uitspraak vanuit oprechte zorg en liefde. Dat we moeten uitkijken elkaar niet op te zadelen met onnodig leed. Iets om goed over na te denken…
Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?