Onterecht onzeker?

Daarover schrijft Vreneli Stadelmaier in haar boek F*ck die onzekerheid, nooit meer (onterecht) bang om door de mand te vallen.

Het wordt het Imposter Syndrome genoemd; de angst om te falen, niet aardig gevonden te worden, zich te bescheiden opstellen. Dit zit in onze natuur. Wij zijn van oudsher degene die zorgen voor man en kinderen en verzorgd worden door de man en niet om onszelf te verdedigen of ontwikkelen.

Maar tijden zijn veranderd en daar zijn we onzekerder van geworden. Alsof we uit onze natuurlijke comfortzone getrokken zijn. Iets wat voor onze generatie niet meer klopt, we weten niet beter. Maar gevoelsmatig, meestal geheel onbewust, doen we nog steeds onder voor mannen.

Stadelmaier beschrijft een heleboel herkenbare situaties in haar boek, waarbij je stuk voor stuk denkt ze heeft gelijk, alleen besef ik dat nu pas.

Neem een willekeurige vacature en bekijk de eisen die gesteld worden. Van de 6 functievereisten voldoe je aan vijf punten. De meeste vrouwen zullen niet solliciteren, want ze kunnen niet aan de eisen voldoen. Terwijl een man maar aan de helft van het aantal eisen hoeft te voldoen voordat hij in de pen klimt. Je kunt zeggen dat de man te zelfverzekerd is, maar de kans is groter dat de vrouw te onzeker is, te bescheiden. Omdat de man wel solliciteert, komt een vrouw nooit op een topfunctie terecht.

Vrouwen kunnen ook slecht complimenten aannemen. Wat heb je die-en-die-taak goed gedaan zeg! Och, haalt haar schouders op, zonder jouw advies en zijn hulp was het me niet gelukt.

Daarnaast is de mening en houding van de omgeving voor vrouwen veel belangrijker. Marlies Dekkers werkte zich uit een arbeidersgezin omhoog en heeft geen vrienden meer uit haar tijd van de huishoudschool. Ze paste op een gegeven moment niet meer in een leefgemeenschap omdat ze dingen gepresteerd had. Zij werkte zich daardoor heen, maar er zijn genoeg vrouwen die daarom niet verder durven.

Als vrouwen niet zeker weten of ze iets kunnen, doen ze het niet. Aldus Euro-commissaris Neelie Kroes.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. En natuurlijk schrijft Stadelmaier ook nog hoe je er vanaf kunt komen, of er in elk geval aan kunt werken. Het begint met bewustwording van je eigen gedrag en het feit dat je wl capabel bent om zaken aan te pakken. De stappen die je ervoor kunt maken reikt de schrijfster je aan. Jij hoeft ze alleen maar op te volgen.

Een heel verhelderend boek voor alle vrouwen, ook de succesvolle. Het is vlot leesbaar, in duidelijke taal geschreven en ontzettend pakkend. Toegankelijk n herkenbaar voor vrijwel iedere vrouw, en ook zeker voor heel veel mannen. Dus laat het boek rustig slingeren voor je vriend, man, vader enzovoort.


Nieuwsgierig geworden? Check de website F*ck die onzekerheid. Of koop het boek bij je plaatselijke boekhandel of online.

F*ck die onzekerheid. Nooit meer (onterecht) bang om door de mand te vallen.

Vreneli Stadelmaier

Uitgeverij Prometheus-Bert Bakker

9789035142664

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?