Onderdompelen om je nieuwe droombaan te vinden
19 augustus 2016 

Onderdompelen om je nieuwe droombaan te vinden

Het is momenteel weer introductietijd. Ik woon in een studentenstad, dus het centrum wemelt van de groepjes kersverse studenten. Ieder jaar reken ik weer even uit hoe lang het geleden is dat ik zelf daar liep. (Daar kan ik trouwens beter mee ophouden want ik word er per jaar minder vrolijk van 😉

Het gevoel van die introductietijd herinner ik me nog heel goed. Spannend, leuk n vermoeiend om in zon grote nieuwe stad rond te lopen waar je nog bijna niemand kent achter een mentor aan die zelf net een jaar eerder begonnen was maar inmiddels al zo veel meer wist. Het waren enerverende dagen met zoveel nieuwe indrukken, en me intussen afvragend of ik ooit de weg kon onthouden in die grote stad. Het was een onderdompeling in iets nieuws, maar na vier dagen voelde ik me al aardig ingeburgerd..

Nieuwe baan

Dat zelfde gevoel had ik ook toen ik begon met mijn eerste en ook met mijn volgende baan. Alles en iedereen nieuw, andere gewoontes, uitzoeken wie waarvoor verantwoordelijk is en ontdekken bij je wel en bij wie je beter niet te vaak kunt aankloppen. Dus weer een soort onderdompeling, want alleen door het een en ander uit te proberen en met je vragen op mensen af te stappen die er meer over weten, worden al die dingen duidelijk. Gewoon ontdekken door te ervaren dus!

Je droombaan vinden

Stel dat je ander werk wilt maar nog geen idee wat. Ook dan werkt een onderdompeling goed. Ontdekken hoe je nieuwe droombaan eruit ziet lukt je namelijk niet door alleen maar thuis te lezen over beroepen en organisaties, of door internet af te struinen en testjes in te vullen. Dat levert best wat informatie op maar zo ontdek je niet waar jij echt goed in bent, in wat voor omgeving jij je het prettigst voelt, van welk werk jij echt blij wordt en wat jouw toegevoegde waarde precies is. Daarvoor zul je net als in de introductietijd, je als het ware moeten gaan onderdompelen. Nieuwe ervaringen opdoen, andere mensen gaan spreken, dingen uitproberen, ergens gaan kijken of meelopen en noem maar op. Dat kun je in je eentje doen maar net als bij de introductie gaat het sneller met een mentor die de weg al weet, aan wie je al je vragen kunt stellen, en die ervoor zorgt dat je doorgaat ook als je moe bent of even een dipje hebt.

Dompel je onder

Wil jij ontdekken hoe jouw droombaan eruit ziet, doe dan net als al die nieuwe studenten: dompel je dan onder en neem de tijd om dingen te ontdekken en uit te proberen. Kom achter je laptop vandaan en ga erop uit.

En zoek je nog een mentor? Je weet me te vinden! 🙂

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?