Moussaka

Bij moussaka denk je misschien meteen aan Griekenland, maar wist je dat dit gerecht eigenlijk zijn oorsprong vindt in Turkije? Aan het begin van de 20e eeuw heeft een Griekse chef het gemoderniseerd tot de variant die we nu ongeveer kennen. Moussaka bestaat uit n of meerdere laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus. Deze variant is door het gebruik van Griekse yoghurt iets lichter. Helemaal als je yoghurt met 0% vet gebruikt!

  • 1 aubergine in dunne plakjes gesneden
  • 500 gram rundergehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram geraspte oude kaas
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 150 ml melk
  • zwarte peper
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie
  • ovenschaal
  • koekepan

Besprenkel de aubergine plakjes met zout en laat dit een half uur intrekken. Zet een diepe pan op middelhoog vuur, giet er olijfolie bij en pers hierboven de knoflook uit. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe nu de tomaten, tomatenpuree, speculaaskruiden en oregano erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat nog zo’n 5 minuten doorsudderen. Met een garde klop je in een kom de yoghurt, melk en kaas tot een egaal mengsel. Zet dit apart, dit wordt de topping.

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 C. Dep de plakjes met keukenpapier droog. Zet de pan op hoog vuur en giet er wat olijfolie bij. Grill de aubergineplakjes aan beide kanten. Bedek de bodem van de ovenschaal met aubergineplakjes, bedek deze weer met een laag gehakt, gevolgd door een laag aubergine, weer gehakt en dek af met de kaassaus. Bak de moussaka 10 tot 15 minuten op 180 C.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen