Waar zit vitamine B12 in?
Vitamine B12 krijg je voldoende binnen wanneer je gezond en gevarieerd eet. B12 zit in vlees, vleeswaren, vis, eieren, melk en melkproducten. Je lichaam legt er een voorraad van aan, die eerst wordt opgemaakt wanneer je onvoldoende binnenkrijgt. Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een te hoge inname van vitamine B12.
Welke groepen hebben kans op een tekort?
Voor deze mensen is een vitamine B12-test verstandig:
– Veganisten: mensen die geen dierlijke producten nemen hebben een grote kans op een tekort
– Vegetarirs: ook als je te weinig dierlijke producten gebruikt, kan er een tekort ontstaan
– Ouderen (een op de vier ouderen heeft een tekort)
Test bij de huisarts
Als je als vegetarir geen vlees eet, maar wl voldoende eieren en melkproducten gebruikt, dan krijg je hiermee ook voldoende vitamine B12 binnen. Twijfel je toch of je een vitamine B12-tekort hebt, laat dan je bloed testen bij de huisarts. Wanneer een tekort is vastgesteld en is het verstandig om een supplement te nemen als aanvulling op de voeding.