Meer vriendinnen? Krijg een kind.
22 mei 2014 

Meer vriendinnen? Krijg een kind.

Het is onwaarschijnlijk hoe je leven verandert als je een kind krijgt. Wennen aan het ouderschap, de slapeloze nachten, de onbeschrijfelijke liefde die je voor je kindje voelt… Het is allemaal materiaal waar nieuwe moeders graag met elkaar over spreken, aldus enkele vrouwen uit het onderzoek

Een paar highlights uit dit onderzoek:

  • Het gemiddelde aantal vriendinnen van vrouwen gaat van 13 naar 22 in het jaar nadat je een kind krijgt
  • De helft van de vrouwen zei dat het gemakkelijker was te bonden met andere vrouwen als je moeder bent geworden
  • 16 procent zei dat ze een beter sociaal leven hadden nadat ze kinderen hadden gekregen
  • Vrouwen ontmoeten elkaar in moeder-en-kind gelegenheden of tijdens zwangerschapsklasjes
  • Deelnemers aan het onderzoek zeiden dat de hechtheid van hun vriendschap te maken had met het feit dat ze in dezelfde situatie zaten en dezelfde dingen meemaakten
De vrouwen uit het onderzoek praatten over van alles met elkaar en werden daarbij al snel behoorlijk intiem: Ze deelden bijvoorbeeld graag hun bevallingsverhaal, maar ook details over hun post-baby sexleven werden niet geschuwd. Met stip op één echter stonden gesprekken over alle twijfels die moeders hebben over of ze wel goed genoeg zijn.

Alhoewel ik het een interessant onderzoek vind, heb ik niet dezelfde ervaring. Ik spreek bijvoorbeeld regelmatig dezelfde moeders bij een koffietentje in Den Haag. (Koffie en Kind als je geïnteresseerd bent, het is heel erg leuk, speciaal voor moeders met kinderen!) En ook op de crèche ken ik een heleboel leuke ouders bij naam. Toch is dat altijd vrij vluchtig en komen we niet bij elkaar thuis. (Heel eerlijk? Dat hoeft van mij ook niet per se.)

Maar misschien ben ik met een driejarig zoontje en een bijna eenjarig meisje wat te voorbarig. Een aantal vriendinnen hebben juist hun huidige vriendengroep voornamelijk leren kennen op het schoolplein van de basisschool. Omdat kinderen bij elkaar gaan spelen en ze toch allemaal in hetzelfde schuitje zitten (kind, werk, thuis, balans, ahhhhh!) werden dat bij hun wél hechte vriendschappen.

Ik ben benieuwd. Heb je zelf kinderen en hoe is jouw ervaring met het opbouwen van vriendschappen nadat je een kind hebt gekregen?
Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?