Mediteren ook jij kan het

Bij mediteren gaat het om je mentale kracht en zelfbeheersing. Van mediteren kan je bewuster en relaxter worden. Tijdens meditatie proberen we meer in het ‘nu’ te leven en minder op de automatische piloot. Het leven heeft namelijk zoveel mooie dingen te bieden, we moeten het alleen eerst wel even zien!

Tegenwoordig zijn we steeds drukker en drukker en worden onze hersenen constant gestimuleerd waardoor ons stressniveau stijgt. Mediteren kan ons helpen om weer even in het ‘nu’ te leven waardoor de stress en spanning naar de achtergrond verdwijnen.

Hoe mediteer je
Het lijkt voor veel mensen nogal moeilijk. Op zich is dat begrijpelijp, alleen zijn er zoveel mogelijkheden voor mediteren. Je zal voor jezelf een techniek moeten bedenken die jou in staat stelt je lichaam en geest tot rust te brengen en je geest te verlossen van alle onnodige gedachtes die bij je naar boven drijven.

Zorg ervoor dat je meditatie in ieder geval voldoet aan de volgende drie basiselementen:

  1. Focus jezelf op een ding of object om je geest te concentreren. Let bijvoorbeeld op je ademhaling, een geur die je ruikt of een fijn woord dat je steeds herhaald. Ga hierbij niet letten op de manier van ademhaling maar ga gewoon met je ademhaling mee, laat het gaan zoals het gaat.
  2. Als je gedachten afdwalen, breng je gedachten dan langzaam terug naar je meditatieobject of focus. Vecht niet tegen je geest want dat heeft niks met ontspannen te maken. Concentreer je alleen op datgene waar jij je focus op hebt gelegd en alle andere zaken verdwijnen vanzelf naar de achtergrond.
  3. Alle andere gedachtes laat je tijdens je meditatie aan je voorbij gaan. Tijdens het mediteren probeer je geen conclusies te trekken of te oordelen over dingen. Je accepteert het huidige moment.

Je kan er ook voor kiezen om wierook of ontspannen muziek te draaien tijdens het mediteren. Maar doe vooral datgene waarbij jij je goed voelt. Je zal zien dat na veel oefening, het mediteren, steeds gemakkelijker wordt. Je traint jezelf om bewusteren en opmerkzamer te zijn. Hierdoor kan je de kwaliteit van je leven verbeteren en steeds meer genieten van het moment. Dat is het doel van mediteren.

Heb je het nog nooit geprobeerd? Probeer het dan eens en ervaar hoe het voelt om even niet aan het verleden of de toekomst te denken. Laat alles stress even achter je en………..ONTSPAN.

Wat doe jij om jezelf te ontspannen?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?