Dagelijks zijn we bezig met wat is geweest en wat er gaat komen. Heb je er weleens bij stilgestaan dat veel wat je doet bijvoorbeeld alles wat je op je telefoon doet alleen over het verleden f het heden gaat? In tegenstelling tot je lichaam. Het mooie van je lichaam is dat je lichaam nooit in het heden of verleden kan zijn. Belangrijk is dus om je daarop te gaan focussen.
Training voor de hersenen
Meditatie is een vorm van hersentraining, waarbij je leert meer in het nu te leven. Je leert het verleden en heden even te laten zijn voor wat ze zijn. Dat klinkt toch heerlijk? Even niet nadenken over dat vervelende gesprek met je baas gisteren, of over die presentatie die je morgen moet geven. Niet nadenken over het hardlooprondje wat gisteren niet goed ging of het rondje dat je vanavond moet gaan lopen.
Onderbewustzijn temmen
Mindfulness mediteren helpt niet alleen bij het in het nu leven, maar ook bij het aanpakken van je onderbewustzijn. Stiekem heeft dat deel van jou namelijk best veel macht. Je besluit bewust te gaan sporten. Je besluit echter ook dat ene televisieprogramma af te kijken. Daarna blijkt het al te laat te zijn om daadwerkelijk te gaan sporten. Wat gebeurt hier? Je maakt een bewust besluit, maar je onderbewustzijn heeft allang besloten dat je niet gaat uit gewoonte of weinig zin. Meditatie temt jouw onderbewustzijn.
Wetenschappelijke feiten
Voor de sceptici onder ons: het is wetenschappelijk bewezen dat het deel in de hersenen waarin positieve emoties ontstaan actiever is bij iemand die mediteert en het deel waarin negatieve emoties ontstaan minder actief wordt. Je kunt dus concluderen dat mensen die mediteren gelukkiger zijn. Vergeet daarbij niet dat het een proces is, geen wonderpil. Het vereist training in de vorm van meditatie.
Dit blog is afgeleid (niet gesponsord) van de methode van Robert Bridgeman. Hij informeert en traint mensen in mindfulness meditatie. Je kunt meer over zijn methode lezen op zijn website of luister naar hem op Spotify.