Maakt social media ons eenzaam?
04 maart 2020 

Maakt social media ons eenzaam?

Social media houdt ieder up to date. Wat voor gevoel geeft het je? Het helpt om goed na te gaan hoe je met social media wil omgaan.

Wat is social media?

Allereerst is het interessant om eens te kijken wat er onder het populaire begrip ‘social media’ verstaan wordt. Eigenlijk bedoelen we met social media alle sociale platformen waarbij de gebruiker de content verzorgt. Er zit dus geen redactie of ander contact persoon tussen om te redigeren, de gebruiker heeft contact met andere gebruikers. Hierdoor staat interactie en de connectie met anderen centraal. Voorbeelden van bekende sociale media zijn Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIN, Twitter.

Contact met anderen

Dus, sociale media zijn gericht op het hebben van contact met anderen en fysieke afstand speelt hierbij geen rol meer. Alleen maar een win-win situatie zou je denken. Toch lijkt social media ook een isolerende werking te hebben. Dit heeft te maken met het ontbreken van de menselijke interactie.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het krijgen van likes, hartjes, nieuwe reacties of followers een verslavende werking heeft. Ze stimuleren de aanmaak van dopamine, ook wel gezien als een geluksstofje. Hierdoor zijn mensen geneigd langer en vaker online te blijven, wat een isolerende werking in de hand werkt. De gebruiker blijft langer met zijn telefoon op de bank of in bed liggen, wat je sloom en moe maakt en bovendien de betrokkenheid in de echte wereld vermindert. Zorg er dus voor dat de tijd die je op social media en je telefoon spendeert binnen de perken houdt. Het is geen tijdverdrijf en met mag geen negatieve invloed uitoefenen op het aantal uur dat je slaapt, sport of deelneemt aan het ‘echte’ leven buitenshuis. 

Hoe kun je het internet gebruiken om je minder eenzaam te voelen?

Als je social media in jouw voordeel weet te gebruiken, dan kan het ervoor zorgen dat je het je leven juist verrijkt. Maar hoe doe je dat? Leer sociale media te gebruiken als een communicatiemiddel om verbindingen met anderen aan te gaan. In eerste instantie is dat natuurlijk op het internet, maar probeer die contacten vervolgens naar het echte leven te verschuiven.

Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe contacten leggen met gelijkgestemden (bijvoorbeeld mensen die graag naar dezelfde type festivals gaan of van dezelfde hobby houden) of je probeert zelf iets op te zetten met een aantal anderen. Ons sociale platform Vriendinnenonline is daar een zeer geschikt medium voor, omdat iedereen die lid is van de site is ingesteld om andere mensen te leren kennen. Een perfect voorbeeld van hoe het internet kunt inzetten om je minder eenzaam te voelen. Hopelijk hebben we je zo meer inzicht kunnen geven en kun je het internet in jouw voordeel gebruiken. Succes!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?