Maak van bedtijd een leuke tijd
15 december 2016 

Maak van bedtijd een leuke tijd

Tip 1: Neem voldoende tijd en kies voor plezier i.p.v. efficintie

Vaak is het zon moment dat je kind nog geen zin heeft om naar bed te gaan, terwijl jij verlangt naar tijd voor jezelf. Het is genoeg geweest voor vandaag. Kinderen van de vloer. Heel herkenbaar en ook begrijpelijk. Dit kan echter maken dat je haastig bent en alleen gefocust op het eindresultaat: zo snel mogelijk je kind in bed. Dat werkt natuurlijk averechts.

Draai het om en zeg tegen jezelf: ontspan. Geniet van het contact met je kind en maak er geen drama van als je kind eens een keertje een kwartier later op bed ligt. Zorg vooral ook dat je met je volle aandacht aanwezig bent. Besteed even geen aandacht aan je gedachten over wat er straks nog allemaal moet. De grap is, als jij relaxter bent en minder haast hebt, de kans groot is dat het makkelijker en sneller gaat.

Tip 2: Heb je meerdere kinderen? Breng ze apart naar bed

Vaak lijkt het handig om kinderen tegelijk mee naar boven te nemen. Maar soms wordt het daar alleen maar onrustiger van. Je kunt dan overwegen om ze apart naar bed te brengen. Eventueel lees je ze wel samen voor, maar is de n al in pyama en de ander nog niet. Het kost misschien wat meer tijd, maar als je er rust voor terugkrijgt, lijkt me dat wel de moeite waard. Bovendien geeft het je de gelegenheid om even je volle aandacht aan n kind te kunnen geven.

Tip 3: Vraag op dit tijdstip geen dingen van je kind die hij of zij lastig vindt

Veel ouders vinden, dat het kind groot genoeg is om zich zelf uit te kleden, te douchen, tanden te poetsen, enz. En misschien is dat ook wel zo. Maar als je kind moe is, is het misschien teveel gevraagd. I.p.v. je te ergeren, kun je beter even een handje helpen en zorgen dat het ondertussen gezellig is. Of maak een spelletje van het uitkleden. Probeer humor bij de hand te hebben, dat werkt altijd beter dan mopperen.

Tip 4: Zorg voor vaste routines

Routines laten handelingen makkelijker verlopen. Je hoeft niet steeds uit te leggen wat er moet of wat er gaat gebeuren, je kind weet dat al. Zorg om te beginnen voor een vast tijdstip dat je begint met het naar bed brengen. Zorg ook voor leuke dingen: voorlezen, zingen, muziekje luisteren, even kroelen of kort masseren, net wat je kind lekker vindt.

Tip 5: Los problemen samen met je kind op

Loopt het naar bed brengen niet lekker of komt je kind vaak uit bed? Probeer er samen met je kind achter te komen hoe dat komt. En zoek samen naar een oplossing. Voor je kind is het belangrijk om serieus genomen te worden. En voor jou is het fijn om te weten wat maakt dat dingen niet goed gaan. Dat is het begin van de oplossing. Door je kind hierbij te betrekken krijg je vanzelf al meer medewerking. Bovendien hebben kinderen soms heel goede ideen

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?