Gevulde Speculaas is wat mij betreft iets wat onlosmakelijk verbonden is met Sinterklaas. Een heerlijke, zoete, licht kruidige koek die perfect samen gaat met een mok warme chocolademelk. Dt is ultiem genieten tijdens de feestdagen. Buiten is het koud en guur terwijl jij binnen kunt genieten van deze heerlijke gevulde speculaas.
Met dit recept in handen maak jij een flinke gevulde speculaas waaruit je zo’n 20 vierkantjes kunt snijden.
Ingredinten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram basterdsuiker (bruine)
125 gram koude roomboter
300 gram amandelspijs
15 gram koek en speculaaskruiden
3 eetlepels melk
1 of 2 eetlepels amandelschaafsel
1 ei
zout
Bereidingswijze:
Neem een ruime kom en kneed een egaal deeg van het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, roomboter, koek en speculaaskruiden, melk en een snufje zout. Deel daarna het deeg op in twee even grote bollen. Deze bollen leg je met huishoudfolie bedekt even in de koelkast om het deeg op te laten stijven.
De oven verwarm je voor op 175 graden. Breek de amandelspijs in stukken en doe deze in een kom. In een ander klein kommetje kluts je het eitje. Verdeel de helft van het ei over de amandelspijs en meng dit goed door elkaar.
Strooi wat bloem op het aanrechtblad en rol beide bollen speculaasdeeg uit tot 2 gelijke rechthoekige stukken. Neem een uitgerold stuk speculaas deeg en verdeel hier gelijkmatig de amandelspijs overheen. Leg daarna het tweede stuk uitgerolde speculaasdeeg. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei en strooi de amandelschaafsel erover. Zet het geheel nu in de oven voor ongeveer 30 35 minuutjes. Wanneer je de gevulde speculaas uit de oven hebt gehaald laat je deze minimaal een uurtje goed afkoelen alvorens ‘m aan te snijden.
Eet smakelijk!
Wil je meer van mijn recepten zien? Ga dan naar mijn website Eef Kookt Zo.