Een stukje geschiedenis:
1960 – Taisho Pharmaceuticals (Japan) maakt het eerste energie drankje welke werd geïntroduceerd als geneesmiddel met als doel meer energie te krijgen. Ingrediënten: mix van essentiële vitaminen, taurine en niacine.
1987 – uitvinding Red Bull, door D. Mateschitz (oostenrijk). Hij voegt caffeïne en suiker toe aan het recept van Taisho.
1996 – Red Bull geïntroduceerd in Nederland (1997 – introductie in Amerika).
2005 / 2006 – explosie van energiedrank verkoop (Red Bull, Bullit (ook van Red Bull), Monster, Burn etc.).
2010 – bijna elke supermarkt verkoopt zijn eigen huismerk energiedrank, alsmede sommige drogisterijen.
Sportdrank zelf maken? Dit zijn de benodigde ingrediënten:
- Water
- suikers (chemische) / zoetstoffen
- cafeïne (of guarana)
- taurine (of glucuronolactone)
- vitamine (onder andere Inositol)
- mineralen
- smaakstoffen
- kleurstoffen
Het doel van een energiedrank is dat ze een stimulerende werking hebben op mensen. Ik ben van mening dat je jezelf ook op een andere, gezondere en natuurlijkere manier kan stimuleren! Zoals: drink gewoon water, verminder stress en neem meer rust, drink een vers geperst sinaasappelsapje (vit C), ga een stukje wandelen in de zon (vit D) en eet gezond, minder vlees/dierlijke producten, meer plantaardig, vers en varieer.
Eigenlijk is het drinken van gewoon water het allerbeste! Wij mensen bestaan voor 55% uit water. De vetvrije lichaamsmassa zelfs voor 75%! Water is een belangrijk transport middel in ons lichaam en het hoofdbestanddeel van bloed, urine en zweet. Verder is water van belang bij het handhaven van de lichaamstemperatuur. Een goede vochthuishouding is dus letterlijk van levensbelang! Veel mensen drinken slecht; teveel koffie, vruchtensappen vol suikers, frisdranken vol suikers of juist ja, die sportdranken (vol vormen van suikers!). Je hebt dit helemaal niet nodig. Water. Water. Water, it’s all you need! 🙂 (Tenzij je aan duursport doet, dan is er, tadaa: de sportdrank, lees verder…)
Sportdrank
Naast energiedranken heb je ook nog sportdranken. Deze zijn bedoeld voor (top)sporters om hun fysieke en mentale prestaties te verbeteren. De drankjes doen dit door stoffen die tijdens het intensief sporten verloren gaan, door bijvoorbeeld het vele zweten, weer aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan elektrolieten (zouten), suikers, en vocht. Als je niet heel intensief sport dan volstaat water ook prima en zou ik zeker geen koolhydraat- / suikerrijk sportdrankje gaan drinken. Als je sport om af te vallen is het drinken van een sport of energie drank al helemaal niet handig, dan moet je ongeveer een half uur sporten om eerst je sportdrank weer te verbranden. Onnodig dus die sportdrank voor de meeste mensen en recreatieve sporter. Sport je nou wél intensief, train je bijvoorbeeld voor een marathon of fiets je meerdere uren achter elkaar, dan is een sportdrank heel nuttig om tekorten in je lichaam aan te vullen.
Er zijn 3 soorten sportdranken:
- Hypotone sportdranken: bevatten maximaal 6 gram koolhydraten per 100 milliliter; heeft een lage osmotische druk. Doel is je dorst te lessen. Hypotone dranken geven je weinig energie in de vorm van suikers. Een hypotone sportdrank wordt sneller opgenomen door het lichaam dan water alleen. Ideaal voor recreatiesport of minder langdurige en minder vermoeiende inspanningen.
- Isotone sportdranken: bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter; heeft ongeveer eenzelfde osmotische druk als het lichaamsvocht. Een isotone drank wordt ongeveer even snel door het lichaam opgenomen als water. Doel is dorstlesser en energieleverancier zijn van het lichaam. Ideaal voor duursporten.
- Hypertone sportdranken: bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter; grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht. Zijn primaire doel is energieleverancier en in tweede instantie dorstlesser. Hypertone dranken worden trager opgenomen dan water. Het beste direct na het sporten/training/inspanning in te nemen. Maar, voornamelijk geschikt voor hele fanatieke (top)sporters die meerdere uren onderweg zijn geweest en nodig hun koolhydraten moeten aanvullen.
Maak je eigen sportdrank zonder alle onnodige ‘troep’!
Zelf was ik die chemische suiker drankjes behoorlijk beu naast dat ik persoonlijk de smaak ook niet lekker vind. Dus maak ik sinds een aantal jaar mijn eigen sportdrank en dat bevalt 100x beter. Ik neem het mee de balletstudio in of bij vul mijn bidons voor een flinke fietstocht! Het is simpel, stukken goedkoper én veel lekkerder!
Je hebt nodig: een leeg waterflesje / bidon (ongeveer een halve liter inhoud). Doe daarin een mix van de onderstaande ingrediënten:
In deze zelfgemaakte sportdrank zit:
- vul tot 3/4 met vocht (water, eventueel aangevuld met biologisch kokoswater of bietensap)
- elektrolieten (zouten, in de vorm van een beetje losalt (bij dit zout is 2/3e van het natrium vervangen door kalium en/of jodium).
- vit C, vul aan tot je flesje vol zit (schijfjes & sap van citroen of limoen of sinaasappel)
- anti oxidanten zoals: kruiden (gekneusde gewassen verse takjes rozemarijn of verse munt een kaneelstokje) of vers gembersap (schil de gember en pers hem uit met een knoflookpers)
- snelle suikers (honing of agave siroop of bijvoorbeeld gepureerde dadels)
- wil je meer koolhydraten, ga dan richting de smoothie en voeg bijvoorbeeld een banaan, spinazie, boerenkool, blauwe bessen, geweekte tot melk gemalen amandelen toe.
Ik zou zeggen, leef, geniet, eet lekker en gezond, beweeg / sport en drink iets goeds én nuttigs!
Elouise
op 03 Oct 2024