Lifehackers zijn mensen die tijd en energie willen besparen. Die driftig apps downloaden, grif gadgets aanschaffen en intens blij worden van instructiefilmpjes. Klinkt nerdy, zeg je? Kan wezen, maar het helpt je wel de bordjes hoog te houden. Ik was erg benieuwd naar dit onderwerp en heb er onderzoek naar gedaan, lees mee!
Allereerst kwam ik op de website lifehacking.nl terecht. Zij hebben er het volgende over te zeggen:
Hoe begin je met lifehacking?
Lifehacks zijn binnenweggetjes voor je brein. Creatieve sluiproutes voor je hersens. Manieren om iets slimmer te doen in minder tijd.
Hoe word je een lifehacker? Er is geen opleiding voor, er zijn geen diplomas, geen certificaat. Het is een mindset, een manier van denken en naar de wereld kijken. Als je in bepaalde situaties denkt dit zou toch handiger als ik of zou ik hier iets anders relevants mee kunnen doen? dan ben je al op de goede weg. Een Lifehacker heeft een open kijk naar de wereld, is niet bang voor (technologische) vernieuwing, durft zijn nieuwsgierigheid te delen met anderen, is positief kritisch over de toekomst en durft de status quo aan te vechten. Betekent het dat we constant op de barricades staan voor een betere wereld? Nee, dat hoeft niet. Maar we delen onze kennis en alles wat we leren. We zijn niet bang om vragen te stellen als we iets niet snappen en we kijken hoe we ons online en offline netwerk effectief kunnen inzetten.
Getting Things Done
Daarna kwam ik terecht op gettingthingsdone.com. Een complexe methode waar veel lifehackers fan van zijn. Auteur David Allen draagt talloze takenlijstjes en maar liefst 43 gekleurde mappen aan om effectiever te kunnen werken. Het lijkt de paradox van het lifehacken: om tijd en energie te besparen, moet je er eerst een heleboel tijd en energie in steken. Maar wie heeft er nou zin om zon enorm systeem onder de knie te krijgen?
Evernote
Een ander voorbeeld is Evernote, een uitgebreid softwareprogramma waarmee je teksten en beelden kunt vastleggen, archiveren en doorzoeken. Reuze handig, daar niet van: je kunt er van alles in opslaan, er staat altijd een back-up in de cloud, je kunt er goed in samenwerken. Maar voordat je ontdekt wat je er allemaal mee kunt, ben je eeuwen verder.
Overigens beperkt lifehacking zich niet alleen tot digitale trucjes. Ook grootmoeders huis-, tuin-, en keukentips worden enthousiast omarmd. Bijvoorbeeld hoe vang ik fruitvliegjes? is een van de populairste items op lifehacking.nl.
Met lifehacking ben je voortaan zowel thuis als op het werk helemaal in control. Proberen? De beste lifehacking- apps vind je hier. Lifehack jij al? En wat vind je ervan?