Wil jij ook goed slapen maar lukt dat niet altijd? Je uitgeslapen voelen is zo fijn en heel belangrijk. En je krijgt ineens ook zoveel meer gedaan in een dag! Deze tips van coach Suzanne Aslander, helpen je op weg om lekker te slapen. Good night!
1. Dimbare verlichting in huis
Licht is van nature een belangrijk signaal dat je lichaam vertelt in welke ‘modus’ het moet staan. Terwijl fel licht je wakker houdt, kan geelachtig licht je lichaam juist het signaal geven dat het tijd is om te gaan slapen. Het gebruik van een dimbare lamp in de avond is een ideale manier om je lichaam aan te geven dat het (bijna) bedtijd is. Voor het beste resultaat begin je met het langzaam dimmen van de lichten na het eten, tot je klaar bent om naar bed te gaan.
2. Een goed bed en een goed kussen
Wist je dat harde lattenbodems en / of versleten matrassen ervoor zorgen dat je 's morgens vaak vermoeider wakker wordt dan toen je 's avonds naar bed ging? Wist je dat je bed groot genoeg moet zijn om een goede nachtrust te hebben? Het is een feit dat je tijdens een rustgevende nacht namelijk vaak veel beweegt en draait. Als je een tweepersoons bed hebt, kies dan liefst voor 2 aparte matrassen.
Ook een te groot of te dik kussen kan vervelende hoofd- en nekpijnklachten veroorzaken. Er is zelfs een aanbeveling voor het ideale hoofdkussen. Een goede slaaphouding wordt namelijk bereikt met een kussen van ongeveer 40 cm bij 80 cm. Bij deze afmetingen worden vooral je hoofd en je nek ondersteund en ligt het kussen niet extra onder de schouders.
Daarnaast is het verstandig om je matras minstens vier keer per jaar te keren om slijtage en dus een verkeerde houding te voorkomen. Tenslotte moet je je matras na 10 jaar op zijn laatst vervangen door een nieuw exemplaar.
3. Rustgevende kleuren in je slaapkamer
Verf de muren van je slaapkamer het liefste in rustgevende en subtiele kleuren. Kleuren die geschikt zijn voor je slaapkamer zijn groen, blauw, indigo, sienna, omber, roze, paars en gebroken wit. Elke kleur heeft namelijk een ander effect op je. Zo wordt van groen gezegd dat het de gevoeligheid voor lawaai vermindert, van roze dat het evenwicht bevordert en van sienna (een bruinachtige kleur) wordt aangegeven dat het een gevoel van geborgenheid overbrengt.
Let op: vermijd hoe dan ook donkere kleuren in je kamer. Ze kunnen echt een nadelig effect hebben op je nachtrust.
4. Planten in je slaapkamer
Planten zijn niet alleen geschikt als mooie decoratie die elk huis gezelliger maken, ze kunnen ook het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in je huis flink verbeteren. Met de juiste planten in je slaapkamer kun je zelfs de kwaliteit van je slaap verbeteren. Je kamer wordt frisser met een betere lucht en minder vervuilende stoffen. Dat is twee vliegen in één klap! Planten brengen altijd gezelligheid en een rustgevend gevoel met zich mee. Maar er is meer!
Allereerst zorgen planten overdag voor zuurstof. Daarnaast nemen veel planten ’s nachts ook CO2 op en stoten ze zuurstof uit. Er zijn zelfs luchtzuiverende planten die verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen filteren.
Planten kunnen ook de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen. In de winter is de lucht in huis vaak veel te droog door de verwarming. Planten zorgen voor een beter binnenklimaat. Tenslotte hebben ze invloed op je geestelijke gezondheid: het is aangetoond dat planten je stemming verhogen, kalmeren en stress verminderen.
5. Warme voeten en een koel hoofd
Heb jij wel eens last van koude voeten? Dat kan (mede) een reden zijn dat je minder goed in slaap kunt komen. Onderzoek heeft aangetoond dat als je voeten koud zijn, de bloedvaten zich vernauwen, waardoor minder bloed circuleert. Daardoor worden er signalen naar de hersenen gestuurd om wakker te blijven.
Een paar warme sokken aantrekken voor het slapengaan kan de bloedvaten in je voeten verwijden en je hersenen het signaal geven dat het tijd is voor een heerlijke nachtrust. Warme voeten helpen je dus om sneller in slaap te vallen: ondertussen moet je hoofd juist koel zijn voor een rustgevende nacht. Dit komt omdat onze hersenstam pas op de slaapstand overschakelt als de lichaamstemperatuur daalt. Vaak houden we onze hersenen 's avonds te lang actief al dan niet opzettelijk, waardoor ze gewoon te goed van bloed voorzien zijn.
Hopelijk heb jij wat aan deze tips en ga jij deze winter ook heerlijk slapen. Sweet dreams!