Iedereen wordt er wel een keer mee geconfronteerd. Het gaat tevens gepaard met teleurstelling. Geen fijn gevoel. Meer nog, het kan je in bepaalde omstandigheden neerhalen. Enkele factoren spelen daarbij een belangrijke rol: frequentie van afwijzing, gebrek aan zelfvertrouwen, laag zelfbeeld, emotionele instabiliteit, ongelukkig zijn,… Vaak heb je geen volledige controle over de aanwezigheid van deze factoren, maar hoe je er mee omgaat bepaalt in grote mate hoe sterk je bestand bent tegen die afwijzing.
Afwijzing en zijn context
Of het nu gaat over afwijzing op relationeel gebied, binnen vriendschappelijke relaties of je professionele carrière, je ideeën die afgewimpeld worden,… het maakt helemaal niet uit. Elke soort brengt een negatief gevoel met zich mee. Het is een cliché: afwijzing hoort bij het leven. Maar! Je staat er toch wel mooi te staan. Het enige dat je kan doen: accepteren. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Doe je dit niet en blijf je er in hangen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je toekomst. Dat mag je in geen geval laten gebeuren.
Accepteren om door te kunnen gaan
Hou volgende zaken in het achterhoofd en het zal je helpen om de stap naar acceptatie te zetten.
- Er zijn nu éénmaal zaken die je niet kan veranderen. Het heeft dan ook geen zin om in de negatieve vibe te blijven hangen want het verandert de situatie niet. Integendeel!
- Hoe sneller je de afwijzing accepteert, hoe sneller je verder kan in het leven. Geloof er in dat het gemakkelijker wordt naarmate de tijd slijt.
- Stel jezelf de volgende vraag: “Vind je de afwijzing de moeite waard om het je toekomst negatief te laten beïnvloeden?”.
- Neem de afwijzing niet persoonlijk en geef vooral jezelf niet de schuld.
- Het is niet omdat het nu niet werkt, dat je het meteen moet opgeven. Er komen nog kansen. Grijp ze.
- Onthoud vooral: “Je hebt niet gefaald!”.
- Met een negatieve houding bereik je niets. Positief blijven brengt je altijd een stap verder.
Enkele tips om er mee om te gaan
Misschien kunnen deze tips je helpen?!
- Neem afstand van het onderwerp. Hou je bezig met wat anders, ga een nieuwe uitdaging aan, verzet je zinnen.
Bijvoorbeeld: heb je de baan waarop je zo gehoopt had niet gekregen, ga dan sporten of doe wat leuks met je partner. - Het is oké de tijd te nemen de afwijzing te verwerken. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt, maar laat dit niet té lang aanslepen. Je wil niet belanden in een neerwaartse spiraal en een nog slechtere emotionele toestand (vb. depressie, grote faalangst,…).
- Praat er over en krop je gevoelens vooral niet op. Je partner, familie en/of vrienden kunnen je steun bieden. Onthoud wel: praat er niet dag in, dag uit over en schreeuw je teleurstelling niet van de daken. Hou het intiem.
- Focus op je algemene gezondheid: zorg vooral voor voldoende slaap, las regelmatig ontspannende activiteiten in, heb aandacht voor een gezonde kwalitatieve en kwantitatieve voeding en wees sportief. Deze zaken beïnvloeden je gemoedstoestand in grote mate.
- Laat de afwijzing jou niet misbruiken. Gebruik deze en de bijhorende acceptatie om door te gaan: het maakt je sterker.
- Laat je niet verleiden door op zoek te gaan naar de ‘waarom’ van de afwijzing, zeker wanneer je geen duidelijke, constructieve feedback gekregen hebt. Op naar het volgende.
- Mediteren kan je helpen om een meer rustigere gemoedstoestand te bereiken. Geloof in de kracht van meditatie.
Helpen deze tips onvoldoende om door te kunnen gaan en heb je werkelijk alles geprobeerd? Geef aan jezelf toe dat je misschien nood hebt aan deskundige hulp. Therapie of mental coaching kan je helpen om afwijzing een plaats te geven. Destructieve krachten zijn soms té sterk. Laat het niet zo ver komen.
Veel succes!
Heb je nog vragen, contacteer me gerust!
Of misschien heb je wel andere tips die het lijstje kunnen aanvullen?