Leef jij het leven dat bij je past?
25 februari 2018 

Leef jij het leven dat bij je past?

Wat wil ik met mijn leven?

Wat wil je doen met je leven? Wat vind je leuk en waar wil je je tijd aan besteden? Het is een vraag die vooral veel jonge mensen bezighoudt. Zodra je klaar bent met je opleiding, en ineens in de grote mensen wereld belandt. Maar ook op latere leeftijd kan deze vraag de kop op doen.

In het leven liggen maar weinig dingen vast. Jij bepaalt voor een heel groot deel zelf hoe je jouw leven indeelt en wat je ermee doet. Deze vrijheid maakt de keuze soms zo ontzettend lastig. Want wanneer weet je of je de goede keuzes maakt? Er zijn ten slotte zoveel mogelijkheden.

Doen wat je leuk vindt

Sommige mensen weten precies wat ze willen met hun leven. Ze hebben van nature een bepaalde passie. Ze zijn doelgericht, en weten van jongs af aan al wat ze willen bereiken. Maar niet iedereen is van nature zo gepassioneerd.

Toch schuilt in deze passie het antwoord op de lastige vraag wat wil ik met mijn leven?. Het uiteindelijke doel van je leven is namelijk het ervaren van geluk. En door dingen te doen die jij leuk vindt zul je meer geluk ervaren in je leven.

Je kunt dus ontdekken waar jouw passies liggen. Voor de n is dat het ontwikkelen van websites, voor de ander is dat het verzorgen van dieren. De vraag is dus, waar word jij gelukkig van?

Wat vind jij leuk om te doen, en waar liggen jouw talenten? Zodra je iets vindt waar je talent voor hebt en ook ontzettend van geniet, heb je een richting gevonden. Dit zou weleens datgene kunnen zijn waarmee jij je leven zin kunt geven.

Drie criteria die je helpen kiezen

Wanneer je wilt weten wat je met je leven moet doen zul je een keuze moeten maken. Deze drie criteria helpen je de keuze te vereenvoudigen. Wanneer je keuze voldoet aan deze drie punten, kun je bijna geen verkeerde keuze maken.

Dit zijn de drie criteria:

  1. Je wordt er gelukkiger van
  2. Je bent er goed in
  3. Je voegt iets positiefs toe aan de wereld
uitblinken

Vijf vragen om te ontdekken wat je wilt met je leven

Geef antwoord op de onderstaande vragen, en ontdek wat jij wil met je leven. Schrijf je antwoorden op. Op die manier kun je ze helder formuleren en kun je ze later evalueren en bespreken met andere mensen.

1. Wat vind ik leuk en inspirerend om te doen?

Waar word je gelukkig van? Welke dingen vind je echt leuk om te doen? Durf hier alles op te schrijven wat in je opkomt. Misschien vind je het heerlijk om te surfen, maar ben je bang dat je hier toch niets mee kunt. Als jij goed bent in surfen, en het ook nog eens erg leuk vindt dan is het misschien jouw bestemming om surfleraar te worden?

2. Wat vind je absoluut niet leuk? Keer dat om.

Schrijf nu op welke dingen je absoluut niet gelukkig maken. Maak er een uitgebreide lijst van. Als het goed is word je absoluut niet vrolijk van deze oefening.

Als je klaar bent, schrijf dan van ieder punt op de lijst het tegenovergestelde op. Dit zijn waarschijnlijk de dingen die je juist wl leuk vindt. Heb je een hekel aan kantoorwerk? Dan is het tegenovergestelde, werken in de buitenlucht, misschien wel helemaal jouw ding!

3. Waar ben jij goed in?

Bekijk eens waar jouw talenten liggen. Schrijf op in welke dingen jij volgens jezelf goed bent. Vraag vervolgens ook aan andere mensen in je omgeving naar jouw talenten. Schrijf alles op wat zij zeggen.

Het kan zijn dat je het in eerste instantie niet mee eens bent met deze mensen. Bedenk echter dat anderen een beter beeld kunnen hebben van jouw talenten dan jij. Wellicht zie jij je eigen talenten niet vanwege bescheidenheid of een laag zelfbeeld. Als meerdere mensen zeggen dat jij geweldig kunt stylen dan heb je misschien wel een nieuw talent ontdekt!

4. Wat deed je als je niet kon falen?

Stel je eens voor dat je niet kon falen. Alles wat je zou ondernemen zou gegarandeerd een succes zijn. Wat zou je dan het liefste gaan doen? Zou je kiezen voor een andere carrire? Zou je je eigen bedrijf oprichten?

Schrijf het antwoord op deze vraag zo gedetailleerd mogelijk op. Wellicht weet je precies wat je wilt met je leven, maar durf je niet te dromen omdat je bang bent dat het toch niet lukt.

5. Hoe kun jij waarde toevoegen aan de wereld?

Ieder mens op aarde is uniek. Ieder mens wordt geboren met een uniek pakket aan vaardigheden en eigenschappen. De n is heel sociaal, de ander kan geweldig schrijven. Ieder mens heeft de mogelijkheid gekregen om waarde toe te voegen aan de wereld, om iets te betekenen.

Stel je voor dat het jouw opdracht is om waarde toe te voegen aan deze planeet, op welke manier zou jij dat dan het beste kunnen doen? Hoe kun jij jouw unieke pakket aan talenten, ervaringen en persoonseigenschappen inzetten om mensen, dieren of de aarde gelukkiger, gezonder, comfortabeler, blijer, succesvoller en beter te maken? Schrijf de antwoorden op.

Ontdek wat je wilt met je leven

Als je antwoord hebt gegeven op de bovenstaande vijf vragen dan heb je een aardig beeld ontwikkeld van wat jij wilt met je leven. Je weet wat je leuk vindt, waar je talenten liggen en hoe jij iets zou kunnen bijdragen aan de wereld.

Geef jezelf de tijd om even te broeden op deze antwoorden. Praat erover met mensen uit je omgeving, je ouders en je vrienden. Vroeg of laat zul je ontdekken wat je met je leven wilt. Heb je ontdekt wat je wilt met je leven? Verspeel dan geen tijd en ga ervoor!

Meer tips om je op ideen te brengen?

Wil je meer tips en opdrachten die je helpen te ontdekken wat jij wilt met je leven? In de bestseller Dromen, durven, doen voor 10,- leer je hoe je contact maakt met je dromen en ze vervolgens stap voor stap kunt verwezenlijken.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?