Kersen Crumble, voor 12 personen (of voor 12 keer;-) )
Voor de vulling:
- 700 g kersen, ontpit
- 2 lepels suiker
- 2 lepels bloem
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
Voor de crumble:
- 150 g bloem
- 40 g havermout
- 200 gram suiker
- 4 el gehakte amandelen
- 1l zout
- 120g boter
Ontpit de kersen en snijd ze door de helft. Verspreid ze over een (niet ingevette) ovenschaal (de mijne is 15 x 25 cm. Hoe groter de ovenschaal hoe dunner de vulling en vica versa.). Strooi de suiker, bloem, kaneel en zout over de kersen en laat dit een paar minuten staan.
Maak ondertussen de crumble! Meng alle droge ingredinten met elkaar en voeg vervolgens in blokjes ook de boter toe. Knijp de boter erdoorheen totdat alles kruimelachtige koek is (oftewel, crumble!). Strooi de crumble over de kersen en bak in de oven op 175 graden voor 60 minuten. Als de bovenkant goudbruin is, is de kersen crumble perfect!
Laat de kersen crumble nog een kwartiertje afkoelen. Dien het vervolgens nog warm op met lobbige slagroom of een bolletje vanille ijs! Ik eet dit vaak de eerste dag als toetje (warm en vers uit de oven) en de dagen daarna afgekoeld als tussendoortje. Het lijkt misschien zoet en zwaar, maar dit is het totaal niet. Door de kersen met weinig suiker te mengen behoudt je de frisheid van de kers en krijg je een perfecte balans met het zoete van de crumble! Het fruit kun je afwisselen met aardbeien, appels (beetje citroensap erbij) enz. Liefs! X Shifra