Je bent als een zus voor me...!
12 november 2015 

Je bent als een zus voor me...!

Band

Jij en je zus hebben een band. Vanaf het moment dat jullie geboren werden waren jullie voorbestemd om de rest van je leven met elkaar verbonden te zijn. Een band die je niet kunt verbreken, hoe hard je er misschien ook je best voor doet. Je zus kan nooit je ex-zus worden.

Die band is het, wat er zo vaak voor zorgt dat je bij je zus zo jezelf kunt zijn. Dat je weet dat ze je begrijpt, omdat ze misschien wel dezelfde herinneringen heeft bij spinazie met worst op dinsdagmiddag en begrijpt dat je al hoofdpijn krijgt bij alleen de geur ervan. Dat je spontaan een lachaanval kunt krijgen als je een man met een iets te korte broek voorbij ziet wandelen of emotioneel wordt van een bepaald lied. Een zus begrijpt dat. Zij heeft dezelfde geur, beelden en geluiden in haar geheugen zitten. Zij was erbij. Je kunt proberen het uit te leggen aan een vriendin, niemand zal jou daarin zo begrijpen zoals je zus dat doet.

Niet bij elke zussenrelatie voelt die verbinding hetzelfde. Een band kan sterk zijn, maar ook dun of grillig. Want al delen jullie nagenoeg hetzelfde genenpakket, toch zijn jullie allebei totaal verschillend en totaal jezelf. Met je eigen persoonlijkheid, kwaliteiten en eigenaardigheden (waarvan ik het wel altijd een verademing vind als ik ze herken bij n van mijn verwanten, want dan weet ik dat het gewoon genetisch bepaald is J ). Met je familie heb je de langste relatie van je leven met je broers of zussen zelfs nog langer dan met je ouders. Maar dat betekent niet altijd dat je ook een hechte of goede band met elkaar hebt.

Verschillen

Als iemand tegen je zegt: Jij bent als een zus voor me! dan voelt dat waarschijnlijk als een fijn compliment. Het betekent namelijk dat diegene zich veilig bij jou voelt, zichzelf kan zijn en weet dat je er altijd voor hem of haar bent. Wat heerlijk als je een zus hebt die er zo voor je is.

Misschien denk jij nu wel: Ja hartstikke leuk dat je zo zoetig over zussen schrijft, maar bij ons is dat wel even anders. Ik denk dat het bij de meeste zussen wel even anders is, als ik eerlijk ben. Een vriendin kun je uitkiezen. Je voelt dat er een klik is en er ontstaat een band. Bij een zus is dat natuurlijk niet zo, haar heb je niet uitgekozen. En in lang niet alle gevallen is er een klik.

Wat net zoals het bij alle relaties gaat, bestaat ook een zussenrelatie uit twee verschillende mensen. Weliswaar met een hoop genenoverlap, maar toch: verschillend. Soms zelfs zo verschillend dat het lijkt alsof ze de tegenovergestelde genen van jou heeft gerfd.

Hart

Zo intens als zussen elkaar kunnen liefhebben, zo kunnen ze ook een grondige hekel aan elkaar hebben. Want oh wat kunnen zussen je irriteren! Misschien juist omdat we zo op elkaar lijken, dat we elkaars denkwijze al voor elkaar willen invullen. We denken toch al wel te weten hoe ze zal reageren.

In mijn werk als relatiecoach heb ik inmiddels wel geleerd, dat de dingen niet vaak zo simpel zijn als ze lijken. Als jouw zus ergens kortaf op reageert heb je misschien de neiging te denken dat ze jou iets verwijt. Maar heel vaak is zo dat ze op zon moment juist ergens mee zit en jouw steun nodig heeft. Juist doordat jij misschien zo vertrouwd voelt, kan ze even vergeten om dat op een keurige en passende manier te uiten. De kunst is dat jij als zus daar doorheen kunt kijken. Dat je naar het hart van je zus kunt kijken. Dat je probeert te ontdekken welke pijn er misschien achter zit en hoe jij er op zon moment juist voor haar kunt zijn.

Tips:

  • Zou jij liever een hechtere band met je zus willen? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ga dan juist niet te erg aan je zus trekken. Een voorwaarde voor een goede relatie, is dat je je allebei veilig voelt. Als je zus zich onder druk gezet voelt, zal ze zich waarschijnlijk juist eerder gaan afzetten.

  • Erger jij je aan iets van je zus? Dat zegt bijna altijd iets over jou. Voor je een ander veroordeelt is het heel goed om eerst even naar jezelf te kijken.

  • Teken, samen met je zus, jullie keukentafel. Zet ieder gezinslid aan tafel (of op een andere plek in jullie huis). Zet kernwoorden bij al jullie gezinsleden. Kijken jullie allebei hetzelfde terug op jullie gezin? Of hebben jullie allebei een ander verhaal?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?