Geef jezelf niet de schuld
Het is belangrijk om jezelf ervan (te blijven) overtuigen dat jij niet de schuld bent van je eenzame gevoel. Er liggen meerdere oorzaken en omstandigheden aan ten grondslag die deze gevoelens veroorzaken. Dus ga jezelf geen verwijten opleggen, daar wordt het alleen maar erger van.
Jezelf vragen stellen
Om inzicht te krijgen in je eigen behoeftes, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wanneer voel ik me het meest alleen?
- Wanneer voel ik me het minst alleen?
- Welke activiteiten geniet ik het meest van?
- Is er iemand waar ik me goed bij voel om tijd mee door te brengen? Zet die naam of namen op een rij.
Gebruik de verkregen inzichten
Je alleen voelen voorkomen met deze handvatten
1. Afleiding zoeken
Er is genoeg te vinden waar je plezier uit kunt halen, waar je niet perse andere mensen voor nodig hebt. Wat dacht je van een huisdier, je favoriete programma of serie kijken, jezelf op iets lekkers trakteren of een tijdje buiten zitten. Zoek dit op ter afleiding op een sombere dag.
2. Maak sociale contacten
Onze hersenen reageren negatief op afzondering en daarom is het belangrijk om je regelmatig in een sociale omgeving te bevinden. Dit hoeven in eerste instantie niet perse vrienden te betreffen, het kunnen ook vreemden zijn. Dus ga wat vaker naar buiten of naar een bijeenkomst en begeef je in sociale settings.
Heb je iemand in je omgeving waar je fijn contact mee hebt, probeer deze persoon eens wat vaker te contacten. Misschien wil hij/zij wel wat gezelligs met je doen of af en toe even bellen of whatsappen.
Ben je nog op zoek naar nieuwe vriendschappen, dan is het internet een perfecte mogelijkheid om aan zo’n sociale community op te bouwen. Je hebt namelijk in een handomdraai contact met ‘de hele wereld’, zo ook met mensen met dezelfde interesses als jij. Zeker als je je in het openbaar wat verlegen kan voelen. Interactie op internet kan een goede eerste stap zijn om meer vertrouwen te krijgen.
Mensen die internet gebruiken om cht contact met anderen te maken (in plaats van alleen maar kijken op social media), zullen zich minder snel eenzaam voelen. Vriendinnenonline is hier een perfect medium voor. Iedereen die op de site zit, is namelijk op zoek naar nieuwe vriendschappen en dus is het eerste contact zo gelegd. Je bent van harte welkom om je aan te sluiten bij gezelligste vriendinnencommunity van Nederland! Lees hier hoe het werkt of schrijf je direct in.
3. Ga naar buiten
Deze tip is heel makkelijk maar oh zo belangrijk! Op het moment dat je je alleen voelt, heb je namelijk alles behalve zin om naar buiten te gaan. Zet je er overheen, het helpt. Echt! Ga een rondje in je omgeving wandelen en zet een lekker muziekje, ga naar de stad en loop een rondje langs de winkels op of ga eens een dagje naar het strand om lekker te slenteren. Probeer elke dag even wat buitenlucht op te snuiven, al is het maar eventjes.
4. Creativiteit
Creatief zijn kan heel therapeutisch werken. Het hoeft niet iets heel groots te zijn, denk bijvoorbeeld aan een kleurboek, puzzel, fotoboek maken of een goed boek lezen.
Je kunt het ook in een groter verband gaan opzoeken door je aan te sluiten bij een schildercursus, kookles of boekenclub.
5. Sporten / bewegen
Door te sporten en te bewegen maakt ons lichaam endorfine aan, het zo genoemde ‘gelukshormoon’. En juist dat heb je nodig als je je eenzaam voelt. Ga eens een rondje hardlopen, schrijf je in bij de sportschool, ga zwemmen, naar yoga of een andere sport beoefenen die bij jou past. Het is echt zo ontzettend belangrijk! Probeer dit niet bij 1x in de week te laten, maar zorg dat er een ritme in komt. Twee of drie keer per week zou beter zijn.
6. Vrijwilligerswerk
Als je zelf niet lekker in je vel zit, kan dat voelen alsof je niks waard bent en dus ook niks kunt betekenen voor anderen. Niets is minder waar! Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om uit je vaste patroon te komen en geeft je vaak de gelegenheid om in contact te komen met nieuwe mensen. Bovendien kan vrijwilligerswerk leiden tot het vergroten van je zelfrespect, wat weer kan bijdraagt aan meer sociaal gedrag.
7. Afscheid nemen
Heb je er wel eens over nagedacht om de eenzaamheid te behandelen als een vriend die voor een bezoek is langsgekomen? Het is een geweldige manier om er anders naar te kijken. Zo hoef je je namelijk niet te verzetten tegen je gevoelens die je ervaart, want die weerstand maakt het eigenlijk alleen maar erger.
Probeer in plaats daarvan juist goed te zorgen voor je woede en verdriet. Als je namelijk vrienden wordt met je eigen emoties (dus ook met de negatieve), dan is er meer begrip en zelfcompassie. Dus als je deze eenzaamheid weer voelt opkomen, dan is het eigenlijk weer die oude vriend die even gedag komt zeggen. Laat het toe, dit zal de pijn verlichten. Als je vervolgens weer de stappen oppakt om met het gevoel aan de slag te gaan, dan zal deze vriend vanzelf weer vertrekken.
8. Weet dat je niet de enige bent
We hebben het in de introductie al even gezegd, maar er zijn zo-veel mensen die zich korte of langere periode eenzaam voelen. Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat 1 op de 3 Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt. En toch wordt er nog altijd zo weinig over gesproken. Vaak horen we de media alleen over ‘eenzame ouderen’, terwijl het juist niet leeftijdsgebonden is.
Probeer eens in contact te komen met anderen die hetzelfde ervaren, dat geeft vaak een enorm gevoel van herkenning. En die herkenning kan het eenzame gevoel weer wegnemen (je bent immers niet de enige). Een goede plek om anderen hierover te spreken kan ons forum zijn (alleen voor leden toegankelijk en daarom een veilige plek om erover te praten).
9. Het is oke om een off day te hebben
Vaak hebben we het gevoel dat het leven alleen maar leuk moet zijn en social media helpen dit gevoel te versterken. Maar bij niemand is het elke dag feest en het hebben van een vervelende dag of periode hoort er ook bij. Het leven is gewoon niet altijd even leuk. Maar daar staat tegenover dat gevoelens ook niet definitief zijn, emoties zijn vergankelijk. Kortom, ook de vervelende gevoelens van eenzaamheid kunnen weer weggaan. Een stukje geduld, acceptatie en aan de slag gaan met de tips hierboven kunnen je daarbij helpen. Succes!