Is een duurdere creme beter dan een goedkopere
04 januari 2024 

Is een duurdere creme beter dan een goedkopere

De één zweert bij een vaste dagcrème, de ander wisselt vaak en blijft een beetje zoekende. In welke categorie je ook valt, deze vraag is heel interessant: Is een duurdere crème beter dan een goedkopere?

Huidconditie

Als je geen probleemhuid hebt, ben je vaak geneigd om dan ook niet teveel geld uit te geven aan huidverzorging. Waarom zou je ook?!

Echter als je nu geen huidproblemen hebt betekent dit niet dat je ze niet kunt krijgen door bijv. het lang gebruiken van verkeerde producten. Veel mensen schatten hun huidtype verkeerd in, waardoor ze producten kopen die niet passen bij hun huid. Dit kan echter de huid uit balans brengen, waardoor er juist problemen ontstaan. Kleine pukkeltjes, onderhuidse vetbultjes, gerstekorrels, rode vlekjes, schrale plekjes, allemaal tekenen dat je huidbalans verstoord is.

Ook een verkeerd voedingspatroon (met veel geraffineerde suikers, fastfood, kant-en-klaarmaaltijden e.d.) kan leiden tot huidproblemen. Voeding is minstens zo belangrijk als passende huidverzorging.

Ingrediëntenlijst

Het mag duidelijk zijn dat het bij een crème natuurlijk gaat om de samenstelling. Het is wettelijk verlicht om ingrediënten (werkstoffen) in beautyproducten volgens de INCI lijst op een product te vermelden. Dit gebeurt op basis van het percentage van die bepaalde stof met het hoogste percentage als eerste en zo aflopend tot de laatste stof met het kleinste percentage.

Ongeveer het eerste 1/3de deel is het belangrijkste omdat hier het meeste van in het product zit. Vermijd ingrediënten zoals parfum en alcohol, deze hebben een irriterende werking op je huid en kunnen zelfs huidveroudering bevorderen. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt.

Werkstoffen die juist wel goed zijn voor je huid (mits in het juiste percentage aanwezig) zijn o.a. vitamine A, vitamine C, vitamine E, Hyaluronzuur en Glycolzuur.

A-merk of toch liever huismerk?

De goedkopere cosmeticaproducten bevatten over het algemeen veel vulstoffen, conserveringsmiddelen en stoffen als minerale olie. Lekker goedkoop, maar doen helaas niets voor je huid.

Zolang je huid jong en in goede conditie is, levert dit vaak niet al teveel problemen op, maar vanaf een jaar of 25 begint de huidveroudering al zachtjes aan in te treden en is het uiterst belangrijk om je huid van de juiste voedingsstoffen te voorzien, zodat je langer een gezonde jeugdige huid houdt.

Kort samengevat moet je dus letten op:

1) Je huidtype en huidconditie, laat je hierbij het liefst voorlichten door een huidspecialist of schoonheidsspecialist, zij hebben hiervoor geleerd! Je huid invetten is prima, maar denk er wel aan dat je huid op den duur essentiële voedingsstoffen tekort komt.

2) De samenstelling / werkstoffen in het product. Goedkoop is per definitie verdacht, zeker gelet op het feit dat hoogwaardige werkzame stoffen duur zijn in aankoop.

3) Daarnaast wordt er bij grote en bekende cosmeticamerken veel aan PR en Marketing gedaan. Het product wordt tegen lage kosten geproduceerd en de grote jongens geven veel geld uit aan reclame voor het product. Want als het product maar veel gezien wordt in tv-commercials en in de bladen, dan komt het betrouwbaar over en wordt het natuurlijk ook sneller gekocht. Hier betaal jij als consument flink aan mee, deze reclamekosten worden natuurlijk gewoon verwerkt in de verkoopprijs.

Wil je je huid goed verzorgen of wil je de multinationals spekken?

Eigenlijk komt het gewoon allemaal neer op gezond verstand, je een beetje verdiepen in ingrediënten en niet alles voor zoete koek aannemen. Je moet je hele leven met je huid doen, dus wees er zuinig op! Laat je dus idealiter professioneel voorlichten en adviseren, vraag om proefmonsters als je deze niet automatisch krijgt en laat je zeker niet zomaar wat ‘aansmeren’.

Koop jij liever een dure crème of geef je het liefst zo min mogelijk uit aan huidverzorging?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?