Inzicht in de Writers block
15 november 2014 

Inzicht in de Writers block

Een writers block (of schrijversblok in het Nederlands) wordt genoemd wanneer een schrijver langere tijd geen inspiratie heeft om te schrijven. De oorzaken die aan dit zwarte inspiratie gat ten grondslag liggen zijn vaag, het kan van alles zijn. Faalangst, lichamelijke ziekte, verbroken relatie, verliefdheid, geldzorgen, stress, een hersenschudding. Waarschijnlijk wordt het gevoelige schrijversbrein onder druk gezet door een combinatie van verschillende factoren.

Hoe onstaat een writers block?

Een writers block lijkt vooral een gevecht tussen het bewuste en onbewuste brein te zijn. De hersenen zijn als een soort fabriek waarbij verschillende, concurrerende afdelingen om controle vragen. Waar het ene gedeelte de energie in de gaten houdt, scant het andere gedeelte de omgeving op eventuele gevaren. Enzovoorts. We zijn ons vaak nauwelijks bewust van wat er allemaal in ons brein omgaat. Het onderbewustzijn regelt welke prikkels voorrang krijgen en de aandacht verdienen van het bewustzijn.

Heeft een chef kok ook wel eens een cooking block?

Een schrijversblock wordt vaak onderschat, het is een watjesprobleem van intellectuelen. Bij de meeste beroepen kun je, wanneer je psychisch onder druk staat, prima terugvallen op ingesleten routines en automatismen. Hierom hebben buschauffeurs geen drivers block en chef koks geen cooking block. Schrijvers zijn helaas afhankelijk van een creatieve bui waarbij zowel het onderbewuste als het bewuste brein enigszins met elkaar in harmonie zijn.

Tips om de writers block op te heffen

Tobben en piekeren leidt zelden tot oplossingen, nadenken over je probleem houdt het probleem vaak juist in stand. De schrijver kan maar beter gehoor geven aan het onderbewuste en even iets heel anders doen. Doe eerst de administratie en afwas, ga dan schrijven.

Het grote geheim om iets gedaan te krijgen is om het tot een automatisme te maken. Mensen zijn vaak lang bezig met nadenken over de verschillende mogelijkheden en het nemen van beslissingen. Noem het piekeren, dit werk vermoeiend. Maak daarom van je taken routines, een automatisme. Maak korte metten met uitstelgedrag en begin gewoon.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is ongelukkig zijn meestal niet een directe aanleiding van inspiratie voor schrijvers. Wel indirect. Meegemaakte ellende is achteraf pas inspirerend. In een depressieve of angstige stemming werken je hersenen minder goed, probeer daarom te lachen en wees gelukkig.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?