Intuitie volgen of verstand gebruiken?
04 november 2018 

Intuitie volgen of verstand gebruiken?

De n zegt dat je vooral naar je gevoel moet luisteren in situaties waarin je twijfelt of die nieuw zijn; de ander is ervan overtuigd dat je te allen tijde je verstand moet gebruiken. Een gezonde balans vinden tussen gevoel en verstand is het allermooiste. Ook bij opvoeden geldt dit. Maar hoe doe je dat? En wat kun je nu eigenlijk het beste doen, je verstand gebruiken of je gevoel volgen? Is je gevoel volgen zomaar wat doen of is het veel meer dan dat?

Voorbeeld

Jouw kind heeft iedere avond moeite met inslapen. Hij blijft maar huilen, totdat jij bij hem op de kamer komt. Zodra je weer weggaat, huilt hij weer. Je hebt dit aangekaart bij het consultatiebureau of met anderen besproken en er wordt gezegd dat je je kind maar moet laten huilen, dan zal hij vanzelf wel ophouden. Je vindt het verschrikkelijk om je kind te laten huilen, maar omdat je ten einde raad bent, volg je het advies toch maar op.

Het voelt echter niet goed. Je denkt dat je moet doorzetten, want anderen zeggen dat het beter zal zijn. En je wilt ook niet te soft zijn, maar ondertussen gaat het tegen alle gevoel in. Recht door je moederhart. Wat moet je nu doen? ‘Verstandig’ zijn en doorzetten of naar je gevoel luisteren en naar je kindje gaan als het huilt?

Moederinstinct

Als moeder ken jij je kind natuurlijk als beste. Jij weet wat je kind nodig heeft en wat bij hem past. Maar je kunt dit soms kwijt zijn door wat de omgeving zegt en wat je in de media hoort en ziet. Je doet iets waarvan je denkt dat dat goed ‘zal moeten zijn’ voor je kind, maar je krijgt er een naar gevoel van. Dan weet je: dit komt niet uit mezelf, dit zijn de stemmetjes van anderen.

Je verstand gebruiken

Je verstand gebruiken is natuurlijk het verstandigst. Althans, dat denk je. Vaak is je verstand gewoon de stem van je omgeving die tegen je zegt dat het niet goed is wat je doet, dat je je dingen in je hoofd haalt, dat je je niet moet aanstellen. De dingen waarvan je weet of alleen maar denkt dat anderen die zullen zeggen. Negen van de tien keer komt dit niet vanuit jezelf. Maar hoe weet je dat nu? Hoe weet je wat echt uit jezelf komt en wat die stemmetjes ‘van anderen’ zijn en hoe weet je dus waar je naar moet luisteren?

Wat zegt je gevoel?

Je intutie, je gevoel, je moederinstinct, hoe je het maar wilt noemen: dit is iets wat van diep van binnen komt. Als je het lastig vindt bij je gevoel te komen en meestal naar je verstand luistert, zul je ook moeite hebben onderscheid te maken tussen de verschillende stemmen: wat is nu je eigen en wat zijn de meningen van anderen? Wat jouw gevoel zegt dat goed is, vlt ook goed. Daar herken je het aan. Het stemt je vaak rustig, je krijgt er een goed gevoel van in je lijf. Terwijl je je juist gespannen en onrustig kunt voelen wanneer je naar je verstand luistert, ook al lijkt dit het beste.

Verstand of gevoel?

Nu denk je misschien: wat nu als mijn kind stampvoetend en krijsend in de supermarkt tekeer gaat omdat hij die zak snoep niet krijgt die hij wil en ik daar een heel onrustig en ongemakkelijk gevoel bij krijg? Moet ik dan toegeven? Vraag jezelf dan eens af: zou je je er rustig door voelen wanneer je toegeeft? Waarschijnlijk niet. Het zal misschien even opluchten op dat moment, omdat je kind stopt met huilen, maar daarna heb je grote kans dat je er erg van baalt dat je hebt toegegeven. Terwijl je je uiteindelijk een stuk rustiger zal voelen wanneer je volhoudt en het op een andere manier oplost.

Het lijkt dan alsof je naar je verstand luistert, maar juist het stemmetje dat zegt: ‘geef het maar zijn zin’, komt eigenlijk voort uit wat jij denkt dat anderen wel niet van de situatie zullen vinden. Je schaamt je tegenover de mensen in de supermarkt en wilt dat het zo snel mogelijk voorbij is. En dat is dus niet je eigen gevoel.

Gezonde balans

Het betekent niet dat je nooit meer naar je verstand hoeft te luisteren; het mooiste is dat je een gezonde balans kunt vinden tussen gevoel en verstand. Daartoe is het van belang dat je eerst beide van elkaar kunt onderscheiden en leert luisteren naar je intutie. Vervolgens kun je naar beide luisteren en steeds beter inschatten in welke situaties je wat zou moeten volgen.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?