Hutspot met sucadelappen

Bij een heerlijk winters dagje hoort natuurlijk ook heerlijk hartverwarmende maaltijd. En stoofvlees is daar uitermate voor geschikt. Je kunt deze sucadelapjes ook een dag van te voren bereiden, en de volgende dag alleen even een beetje opwarmen in de braadpan (desnoods met ene klein scheutje extra water tegen opdrogen). De bereidingstijd: 20 minuten + 2-3 uur stooftijd.

Voor 3-4 vriendinnen heb je nodig:

Ingrediënten Sucadelappen:

●750 gram sucadelappen (4 lappen)

●olijfolie of bakboter

●peper & zout

●3 sjalotjes

●1 grote knoflookteen

●500 ml runderbouillon

●15 jeneverbessen

●6 kruidnagels

●2 laurierblaadjes

●300 ml rode wijn.


Ingrediënten Hutspot:

●1 kilo kruimige aardappels,

●2 uien,

●een tros bospeentjes

●1 theelepel zout

●50 gram boter

●scheut (warme) melk.

Bereidingswijze:

  1. Dep de sucadelappen droog met keukenpapier. Pel en snipper de sjalotjes en knoflook. Verhit de olie of bakboter in een grote braadpan, en bak hierin de sucade lappen rondom bruin. Haal de lappen uit de pan en breng op smaak met een beetje (!) zout en flink wat peper.
  2. Bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes en knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de sucadelappen daarna weer toe en chenk hierop de bouillon. Voeg de jeneverbessen, kruidnagels en laurier toe en breng aan de kook.
  3. Draai het vuur laag, en laat 90 minuten stoven. Voeg na 90 minuten de wijn toe en laat nog 60- 90 minuten stoven (afhankelijk van hoe dik je de saus wil hebben).
  4. Maak ondertussen de hutspot: Schil de aardappels en snijd in parten. Pel de uit en snijd in parten. Was en schrap de bospeen en snijd in plakjes van 5 mm. Breng dit alles met de zout aan de kook in een pan water. (Zorg dat alles nét onder water staat).
  5. Laat 20-25 minuten doorkoken. Giet hierna af en gebruik een pureestamper om hier hutspot van de maken. Voeg op het laatst de boter toe en stamp nog even door. (hierdoor wordt het extra smeuïg).
  6. Verwijder de laurier en kruidnagels uit de saus en serveer het vlees en saus samen met de hutspot.

Snelkookversie voor diegenen met een snelkookpan:
Bereid bovenstaande stappen in een snelkookpan. Zet de pan op de hoogste (vlees)stand, en laat 45 minuten koken. Giet daarna de inhoud over in een hapjespan, (het is nog vrij waterig) en breng aan de kook. In 15-20 minuten kook je het vocht in tot een dikke saus. Wel goed blijven roeren zodat de bodem niet aankoekt!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?