Behalve het cliché dat de trouwdag de mooiste dag uit je leven is, zijn er ook een aantal praktische zaken die ter sprake komen bij een huwelijk. Veel voorkomende vragen zijn dan ook: ga ik met de naam van mijn partner door het leven en trouwen we in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden?
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie samen zijn. Wil je bezittingen of schulden liever apart houden, dan kun je bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten. Trouwen in huwelijkse voorwaarden wordt bijvoorbeeld gedaan door mensen die een eigen bedrijf hebben, om te voorkomen dat de ander met schulden achterblijft als het bedrijf failliet raakt of als je gaat scheiden.
Gevolgen voor je hypotheek
Als je gaat trouwen, is het verstandig om je hypotheek te (laten) controleren om te bekijken of er iets gewijzigd moet worden. De verantwoording over bepaalde financiele zaken zijn nu voor jullie beide. Wanneer je meer financiele zekerheid wilt is het verstandig om een overlijdensrisico-of uitvaartverzekering af te sluiten. Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je partner bij financiële problemen als je onverhoopt komt te overlijden. Een uitvaartverzekering verzorgt je begrafenis en zorgt ervoor dat je nabestaanden geen hoge uitvaartkosten hoeven te betalen. Zo ben je in ieder geval goed beschermd voor het geval er iets gebeurt.
Kinderen en trouwen: verandert er iets?
Als je kinderen krijgt terwijl je getrouwd bent, krijgen zij automatisch beide echtgenoten als ouders. Dat is anders wanneer je ongetrouwd samenwoont of slechts een samenlevingscontract hebt. In dat geval moet de vader het kind erkennen. Als je getrouwd bent en kinderen hebt, hoef je veel dingen dus niet meer zelf te regelen, maar die worden automatisch voor je geregeld. Dat scheelt dus tijd en moeite, en je weet zeker dat je alles goed geregeld hebt.
Tijd om je feest te plannen!
Zodra je alle praktische zaken als je hypotheek hebt geregeld, kun je eindelijk beginnen met het leukste gedeelte: het plannen van je bruiloft. Een bruiloft kan je zo duur maken als je zelf wil. Door DIY’s kun je de kosten drukken. Maak bijvoorbeeld zelf je ringkussentje.
Omdat een bruiloft plannen veel tijd kan kosten en stressvol kan zijn, zijn er gelukkig veel websites die je helpen bij het plannen. Denk bijvoorbeeld aan sites met checklists voor alle zaken die je moet plannen. Handig, want zo vergeet je niks en kun je je helemaal storten op het organiseren van jouw droombruiloft!