Huishouden op rolletjes

Het belangrijkste is dat je huis opgeruimd en fris oogt. En met wat simpele handelingen is dat goed te doen. Het opgeruimd houden is zorgen dat de spullen na afloop weer terug op hun plek komen en dat gaat het snelst door het meteen op te ruimen. Als je thuiskomt is het toch veel gemakkelijker om je jas meteen op te hangen, je sleutels op te bergen op de vaste plek en je telefoon ook weer neer te leggen op een centrale plaats?

Het heeft 3 voordelen als je meteen alles opruimt:

1 Je huis oogt opgeruimd, en dat is altijd prettig, toch?

2 Als je de spullen meteen opruimt hoef je straks geen extra handeling te verrichten. Een jas over een stoel hangen, betekent dat je straks de jas weer op moet pakken en naar de gang moet lopen om de jas op te hangen.

3 Je kunt alles meteen terugvinden als je spullen op een vaste plek opbergt. Scheelt je ongetwijfeld een hoop zoekwerk naar sleutels etc.

Slim opruimen

Geef voorwerpen een logische opbergplek. Wanneer je boeken en tijdschriften op zolder zijn opgeborgen en je leest veel beneden in de woonkamer dan is de meest voor de hand liggende plaats dat boeken en tijdschriften in de woonkamer bij de leesplek een plekje krijgen. Ruim je spullen daar op waar ze het meest gebruikt worden.

Doe je dat niet (tenzij je super georganiseerd bent) dan is de kans groot dat de boeken en tijdschriften door je huis gaan zwerven. En rommel heeft helaas de neiging zich in snel tempo te vermenigvuldigen.

Waar zijn de pennen?

Pennen zijn in een gemiddeld huishouden vaak zoek op het moment dat je ze nodig hebt. Waarom? Omdat we vaak geen vaste plek voor de pennen hebben. En/of het is te omslachtig om de pen op te ruimen doordat er meerdere handelingen nodig zijn.

Bijvoorbeeld een pennenbakje op een kastje wordt sneller gebruikt dan wanneer je de pennen in een laatje opbergt en dan ook nog eens in een apart pennendoosje. Je moet dan een laatje openen, het pennendoosje openen, de pen erin leggen, bakje sluiten en de la dichtdoen. Dat gaat het voor heel veel mensen niet worden. Dus nogmaals maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Dat vergroot de kans dat spullen daadwerkelijk worden opgeruimd en kies voor een logische opbergplek, zodat die ook werkelijk gebruikt wordt.

App

We hebben sinds deze maand een app uitgebracht voor onze huishoudschemas en de dagelijkse routines. Als je momenteel het gevoel hebt dat je nergens meer aan toe komt, richt je dan op de routines om je huis opgeruimd en fris te houden. Het betere schoonmaakwerk komt dan later wel weer.

Het belangrijkste is dat spullen een vaste plek in huis hebben, het sanitair schoon is, de bedden geregeld worden verschoond, de was wordt bijgehouden etc. Laat huishoudschemas even voor wat ze zijn en richt je voorlopig alleen op de dagelijkse klusjes en de wekelijkse routine.

Wanneer je onze app download kun je onder het kopje routines zien welke taken er nodig zijn om je huis opgeruimd en fris te houden. Je vind de app in de Google Play Store onder slimhuishouden en in de Appstore onder Slim Huishouden.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?