Het recept is heel standaard en iedereen maakt het ongeveer op dezelfde manier; de n voegt er nog iets meer fruit aan toe, of nog wat andere kruiden. Maar de basis is bij iedereen vrijwel hetzelfde. Het kost wel heel wat tijd (2 x rijstijd), maar je krijgt er lekkere luchtige broodjes voor terug. En als je het, net als ik, tussen de bedrijven door doet, dan is het een eitje! (Want: Pasen. ;-))
Recept Hot Cross Buns
Het deeg
- 300 ml melk
- 50 g boter
- 500 g tarwebloem
- 75 g suiker
- 1 tl zout
- 14 g gist
- 1 ei
- 150 g sultanas of rozijnen
- sap van 1 sinaasappel
- 1 el kaneel
Zet de melk in een pannetje op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Haal van het vuur, voeg boter toe en meng het tot een geheel. Laat dit afkoelen totdat het lauwwarm is. Meng ondertussen in een andere kom de bloem, suiker, zout en gist met elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet het melk-boter-mengsel in de kuil samen met een ei. Roer dit goed door met een houten lepel totdat het n mengsel is. Probeer het met je handen tot n geheel te kneden. En ja, het hoort zo plakkerig te zijn!;-) Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het deeg; leg n hand op het deeg en trek met je andere hand het uit elkaar. Vouw het vervolgens dubbel. Herhaal deze handeling net zo lang (een paar minuten) totdat het deeg elastisch is en zacht (niet meer plakkerig).
Nu is het tijd om te rijzen! Doe het deeg in een geoliede kom en leg er een natte theedoek of plastic folie (ingesmeerd met olie) overheen. Zet dit voor 1 uur op een warme plek of op een hele lage temperatuur in de oven (30 graden), totdat het verdubbeld is in grootte. Gooi de rozijnen/sultanas samen met kaneel en sinaasappelsap over het mengsel en kneed het er goed doorheen totdat het verdeelt is. Dit kneden zorgt er ook voor dat je de luchtbellen van het rijzen eruit kneedt. Verdeel het deeg in tween en rol beide stukken tot een langwerpige rol. Verdeel beide stukken in 6 gelijke porties en kneed vervolgens alle 12 de stukjes tot mooie ronde bolletjes. Snijd in elke bolletje bovenop een kruis. Leg ze op twee bakplaten met genoeg ruimte tussen de bolletjes. Laat ze nogmaals, afgedekt met geoliede plastic folie of een natte theedoek, 1 uur rijzen op een warme plek, totdat ze weer verdubbeld zijn in grootte.
Voor het kruis
- 4 el bloem
- 4 el melk
- 2 el boter
- 4 el poedersuiker
Voor het glanslaagje
- 5 el honing
- 2 el suiker
Meng ondertussen de bloem, melk, boter en poedersuiker met elkaar tot een glad mengsel. Schep dat in een spuitzak (of boterhamzakje met afgeknipte punt) en spuit over de gesneden kruizen van de bolletjes. Schuif de bakplaten in de oven en bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin.
Terwijl ze afkoelen maak je het glanslaagje, door de honing en kristalsuiker in een pannetje op laag vuur te verwarmen. Al roerend wacht je totdat de suiker is opgelost. Bestrijk de broodjes met dit mengsel.
Ik zeg je eerlijk dat je geen hle bijzondere broodjes moet verwachten. Maar het zijn hele ambachtelijke krentenbroodjes die de moeite waard zijn om te proberen. Dit zijn namelijk misschien wel saaie broodjes, het zijn wel hle goede saaie broodjes. Fijne Pasen!