Ben jij hoogsensitief? Deze invloed heeft het op jouw vriendschappen
23 augustus 2022 

Ben jij hoogsensitief? Deze invloed heeft het op jouw vriendschappen

Eén op de vijf tot zes mensen is hoogsensitief. Daarmee is de kans groot dat een of meerdere van jouw vrienden ook binnen die 15-20% valt. En, misschien herken je jezelf ook wel in de kenmerken van hooggevoeligheid. 

In de basis betekent hoogsensitiviteit dat je meer prikkels (licht, geluid, geuren, aanrakingen, etc.) verwerkt in je hersenen en dat je die prikkels ook díeper verwerkt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dat vervolgens leidt tot allerlei voorkeuren, behoeften en kwaliteiten. Maar, wat heeft dat dan ook invloed op vriendschap? En zo ja, wat is die invloed dan precies?

De invloed van hoogsensitiviteit op vriendschappen

Zoals gezegd zorgt hoogsensitiviteit – en prikkelgevoeligheid in het algemeen – voor specifieke voorkeuren, behoeften en ook kwaliteiten. En die vind je dus ook zeker terug in vriendschappen en relaties.

Zo zijn er maar weinig HSP (hoog sensitief persoon) die enorm opladen van koetjes-en-kalfjes-gesprekken. Hoogsensitieve personen gaan juist vaak voor diepgaande relaties en voeren veel liever gesprekken over diepgaande onderwerpen. Over onderwerpen die er voor hen echt toe doen. Over mensen, gevoelens, de wereld, of over persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit.

Daarnaast zijn HSP vaak veel meer geneigd te focussen op de ander; ze hebben een oprechte interesse in de ander; hebben een groot hart met veel liefde en willen het beste voor hun vrienden. 

Een HSP als vriend kan dus enorm fijn zijn! HSP hebben een enorm empathisch vermogen, ze geven je alle ruimte om jezelf te kunnen zijn, voelen heel goed aan wat de ander nodig heeft en investeren vaak veel in relaties zonder er direct iets voor terug te vragen. Dat zorgt er dan ook vaak voor dat je bij deze vrienden je hart kunt luchten, dat ze altijd voor je klaar staan, en dat je je al snel helemaal op je gemakt voelt.

Nog meer kenmerken van HSP vriendschappen

  • Door het groot empathisch vermogen voel je je bij een HSP vriend gezien, begrepen en gehoord.
  • HSP nemen niet vaak zelf ruimte in. Daarom vinden ze het extra fijn wanneer er specifiek naar hen gevraagd wordt. Op die manier voelen ze zich ook gezien.
  • HSP hebben behoefte aan voldoende me-time en eigen ruimte. Het kan dus zijn dat ze na een uur of twee samen door gebracht te hebben daarna liever een activiteit alleen doen.
  • Veel HSP vinden conflict lastig. Daarom zul je weinig conflict ervaren in vriendschap, maar is het ook belangrijk dat er ruimte is om je mening én behoeften naar elkaar uit te spreken.
  • HSP zijn attent, meeleven en zorgzaam.
  • HSP voelen een ander ontzettend goed aan. Soms zelf nog voor de ander het zelf door heeft. Dat kan fijn, maar ook confronterend zijn.
  • HSP hebben de neiging om zichzelf weg te cijferen voor de ander. Daarom vinden ze het extra fijn wanneer hen af en toe het podium gegeven wordt.
  • De verbale én non-verbale communicatie van een HSP is zachter en voorzichtiger. Dit komt omdat we zelf in verbale en non-verbale taal de kleinste details opmerken en daardoor geneigd zijn in onze eigen taal veel subtieler te praten omdat we het idee hebben dat we dan al duidelijk genoeg zijn.

Alles bij elkaar dus een mooie lijst met eigenschappen en ingrediënten voor een waardevolle en diepgaande vriendschap. En, hoe veiliger en diepgaander de vriendschap voor een HSP voelt, hoe meer de HSP zelf ook tot bloei zal komen. Voor deze HSP vriend (en voor jouzelf) is het dan veel makkelijker en veiliger om haar echte, authentieke zelf te laten zien.

Op ons platform zitten ook hoogsensitieve meiden/vrouwen, die op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen. Wil jij ze leren kennen? Lees dan hier hoe ons platform werkt.


Dit blog is geschreven door life coach Denise:

Denise is life coach met een specialisatie in HSP coaching. Ze heeft haar eigen coachingpraktijk met twee locaties: Utrecht & Amsterdam. Denise en haar collega’s zijn zelf ook hoogsensitief en helpen volwassenen met uiteenlopende vraagstukken op werk en privé gebied. Naast de honderden mensen die al door Denise gecoacht zijn, schrijft ze regelmatig artikelen en heeft ze een succesvolle HSP training ontwikkeld.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?