De gebakken spek zorgt voor een heerlijke rokerige smaak, en de spinazie en yoghurt maken de soep fris. Linzen zijn ontzettend voedzaam (ijzer, vezels en eiwitten om maar eens wat te noemen) en zorgen voor een stevige bodem.
Ingredinten, voor 2 hongerige personen
- olijfolie
- 125 gram (biologische) spekblokjes
- 1 grote witte ui, in dunne plakken
- 1 teen knoflook, geperst
- 150 gram Du Puy (of evt. Beluga) linzen
- 750 ml groentebouillon
- 1 laurierblaadje/takje rozemarijn
- 1 grote tomaat, in blokjes
- 200 gram spinazie
- yoghurt voor erbij
- optioneel: stokbrood
Bereiding
Doe een flinke scheut olijfolie in een middelgrote soeppan en bak de spekblokjes, ui en knoflook ongeveer 4 minuten op hoog vuur. De spekblokjes hoeven niet helemaal knapperig te zijn en let op dat de knoflook niet verbrandt.
Giet de groentebouillon en linzen in de pan en roer het geheel door. Doe het laurierblaadje en rozemarijn erbij en laat de soep met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Roer af en toe even door, als de soep droog kookt kan je er een scheut water bij gooien.
Voeg vervolgens de tomaat toe en laat de spinazie slinken in de pan en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur koken. Proef de soep en voeg evt. nog wat zout of peper toe. Serveer met een schep yoghurt en eventueel wat knapperig stokbrood.
Eet smakelijk!