Hoeveel invloed heeft social media op jouw beeld van het 'perfecte uiterlijk'?
30 juli 2019 

Hoeveel invloed heeft social media op jouw beeld van het 'perfecte uiterlijk'?

1. Wees kritisch

Veel mensen hebben niet door dat social media invloed op ze heeft. Het is waar dat steeds meer verschillende mensen opstaan tegen het standaard beautybeeld en daarmee ook beelden laten zien die niet lijken op het beeld dat de media aan ons opdringt. Toch zijn er nog altijd veel meer mensen die wl trouw dat opgelegde beeld volgen.

Vraag je je af hoe jij hier (on)bewust over denkt? Het beste kun je dit ontdekken door bewust wat van die plaatjes op te zoeken die niet helemaal in het perfecte plaatje passen. Wat zegt jouw gevoel? Zie je mooie plaatjes of voelt het ergens toch een beetje ongemakkelijk? Als dit het geval is, vraag je dan af: hoe komt dat?

2. Check bij jezelf

Welk onderdeel van dit ‘niet perfecte plaatje’ zorgt er voor dat jij in eerste instantie denkt huh, wat gek of ik zou dat zelf niet zo snel posten? Dat kan iets in het uiterlijk zijn, maar dat kan natuurlijk ook iets zijn waar jij qua normen en waarden gewoon anders over denkt. Dat laatste is helemaal ok, daarin zijn we allemaal verschillend, maar wanneer het over het uiterlijk gaat kun je jezelf meer vragen stellen om zo meer bewust te worden van jouw gedachten.

3. Ga de diepte in

Kun je er nu je langer naar dit beeld kijkt iets moois in zien? Als dit het geval is, moest je waarschijnlijk gewoon even wennen en heeft het beeld nu je er wat langer naar hebt gekeken een soort nieuwe deur in je hoofd geopend.

Als dit niet het geval is, onderzoek dan goed waarom er iets is in dit beeld wat bij je stoort. Negen van de tien keer is dit namelijk iets wat op jezelf slaat. Een super zelfverzekerde volle vrouw kan jou ongemakkelijk laten voelen over je eigen lichaam. Juist omdat jij er zelf niet zo zeker over bent.

4. Trek je conclusies en handel ernaar

Misschien ben je er inmiddels achter waarom jij je bij sommige plaatjes wel lekker voelt en bij andere wat minder. Dan is nu het moment om hierop in te spelen. Probeer jezelf eens uit te dagen door vaker juist naar dit soort plaatjes te kijken. De kans is ontzettend groot dat je steeds meer voor dit soort beelden open gaat staan en hiermee ook jezelf steeds meer gaat accepteren.

Misschien heb je hierdoor gemerkt dat er meer achter jouw social media gescroll zit dan je in eerste instantie dacht en wil je hier aan werken. Als dat niet zo is, is het ook goed. Blijf je je er in elk geval altijd van bewust dat beelden meer invloed op je hebben dan je misschien in eerste instantie zou denken.

En dat geldt trouwens niet alleen voor vrouwen. Dat lijkt door alle campagnes die nu op komen wel zo, maar dat bewijst wel dat we het niet eens zo goed doorhebben. Want zeg nou zelf: heb je ooit een wat dikkere mannelijke acteur gezien die nit het sulletje of de nerd speelde in een film?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?