Hoe zit het met jouw vaste gewoontes?
15 januari 2016 

Hoe zit het met jouw vaste gewoontes?

Schrijf het op

Kies om te beginnen hooguit 3 tot 5 zaken uit die je wilt gaan aanpakken. Schrijf deze zaken op en hang/plak de briefjes zichtbaar op of zet ze in je telefoon. Opschrijven werkt, uit je blote hoofd onthouden gaat het niet worden. Je hebt jezelf deze gewoontes nog niet eigen gemaakt, je moet er dus geregeld aan herinnerd worden anders vergeet je het! Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken voordat je een nieuwe routine helemaal eigen hebt gemaakt.

Voorbeeld

Je legt steeds je sleutels daar neer waar je na je thuiskomst als eerste stopt. De ene keer met de boodschappen in de keuken, de andere keer loop je naar de telefoon en dropt je sleutels vervolgens daar. Zo heb ik ooit mijn sleutels teruggevonden in de vriezer. Als je weggaat moet je eerst bedenken waar je allemaal in huis bent geweest om je sleutels terug te vinden. Organiseer als eerste een vaste plek waar je de sleutels wilt bewaren. Dit moet voor jou een logische plaats zijn. Vervolgens hang je een opvallend memobriefje op bij de deur waardoor je binnenkomt. Zo word je er iedere keer aan herinnerd dat je de sleutels eerst DAAR neerlegt. Hang je dat memobriefje niet voldoende zichtbaar op? Dan ben je het voornemen binnen de kortste keren vergeten. Tenminste op de momenten dat je er aan moet denken! Wil je een handeling gedachteloos uitvoeren? Dan heeft dat tijd nodig. Pas als je er niet meer bij na hoeft te denken is een bepaalde handeling een gewoonte geworden.

Nieuwe routines

Je voegt pas een nieuwe handeling toe, wanneer je een andere handeling op de automatische piloot kunt uitvoeren. Het duurt zo wel even voordat je nieuwe routines hebt ontwikkeld, maar op deze manier boek je wel succes!

Welke routines passen bij jou?

Ontwikkel je eigen routines. Een routine die bij je vriendin goed werkt, maakt haar leven gemakkelijker. Maar daarom hoeft het nog niet bij jou te werken. Inventariseer welke momenten jou de meeste stress opleveren en welke klusjes/gewoontes jou wat opleveren!

Ochtend- en avondroutines

Om de start van de dag zo vlot mogelijk te laten verlopen is het handig om over een ochtend- en avondroutine te beschikken. Wat kun je s avonds al doen om je ochtend zonder stress te laten beginnen? En welke taken doe je bij je ochtendroutine? Kies ook hier een paar dingen uit die bij jou passen en schrijf ze ook weer op! Voeg pas een nieuwe handeling toe als je de andere gedachteloos kunt uitvoeren.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?