Hoe verzorg je vetplantjes?

Vooropgesteld, vetplantjes zijn makkelijke plantjes! Maar inmiddels heb ik geleerd dat ze wel iets meer aandacht en verzorging vragen. Vooral in de zomer, want dan zitten ze in hun groeiperiode! Dit wist ik helemaal niet, maar vetplanten groeien in de zomer (meer warmte, licht en water nodig dus!) en rusten in de winter (koele plek, minder water, minder licht). Ik deel nog wat tips, ervaringen en dingen die ik over de tijd zelf en vooral ook van tuiniers heb geleerd. 🙂

1. Shoppen

Algemeen is de regel, hoe groener het vetplantje hoe groter de kans is dat hij het overleeft. Klinkt heel saai, maar er is gelukkig veel keus uit groene plantjes. Kijk bij het kopen naar de gezondheid van het plantje, en dan vooral naar de bladeren! Zo heb ik al meerdere malen vetplantjes gekocht met kleine wondjes in de bladeren (littekens). En onlangs is er nog een blad bij mij geknakt. Heel erg zonde, want het duurt heel lang voordat ze nieuwe bladeren krijgen.

2. Licht

Vetplanten hebben veel licht nodig om goed en gezond te groeien. Maar plaats ze niet in direct zonlicht, want net als andere planten verbranden ze dan. De bladeren krijgen dan witte- of bruine plekjes. Onlangs leerde ik dat vetplanten die stretchen te weinig zonlicht krijgen; de plant wordt lang en krijgt veel ruimte tussen de bladeren om op zoek te gaan naar meer zonlicht. Heel grappig dat dat zo werkt! Ik zet mijn vetplanten in de vensterbank van een raam dat niet op het zuiden ligt; zo krijgen ze veel licht maar hoef ik niet bang te zijn dat het te warm wordt.

3. Water

Dit vond (en vind) ik het lastigste, water geven. En vooral in de zomer weet ik het niet meer. Vetplantjes staan er bekend om weinig verzorging (en dus water) nodig te hebben. Maar in de zomer heeft eigenlijk elke plant meer water nodig, dus hoe werkt dit dan met vetplantjes? In het tuincentrum (waar ik ook deze mooie fotos heb gemaakt) verzekerde ze mij dat het belangrijk is in de zomer veel water te geven, zeker n keer per week. Geef ze water, wacht totdat de grond compleet droog is en geef nogmaals water.

4.Grond

Vetplanten leven in plekken met zanderige gronden waar het water goed kan worden afgevoerd. Als je vetplanten gaat verplanten gebruik dan grond wat daar op lijkt. Er zijn speciale mixen hiervoor te koop, maar zelf meng ik gewoon standaard tuingrond met zand of kleikorrels (hydrokorrels).

5. Verpotten

En als je dan eindelijk je plant zover hebt gekregen om het eerste jaar te overleven, dan moet je ook nog eens een gaan verpotten. Niet leuk om te doen, maar het helpt je plant weer aan verse voedingstoffen. Doe dit n keer per jaar. Ik geloof dat ik snel moet gaan verpotten!
Ik hoop dat ik je niet heb afgeschrikt, want vetplantjes blijven echt makkelijke plantjes! Alleen heb ik inmiddels geleerd dat ze wel wat verzorging vragen, vooral in de zomer. Blijf daarom aandacht hebben voor de plantjes als je ze een lang en gelukkig leven wilt geven. Inspecteer zo nu en dan de bladeren, bekijk hoe ze groeien en let er ook op hoe de wortels er uit zien. En dan komt het allemaal goed.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?