Wanneer plan je de wekelijkse opfrisbeurt koelkast in?
Een mooi moment is de dag waarop je de wekelijkse boodschappen in huis haalt of laat bezorgen. De koelkast is dan leger en dat maakt makkelijker en sneller schoon. En het heeft als voordeel dat je sneller in de gaten hebt welke producten tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten en kun je die eerst opmaken. Scheelt je toch ook in de portemonnee!
Kliekjes en geopende verpakkingen
Kliekjes die langer dan 2 dagen in de koelkast staan kunnen weggegooid worden. Laat je het langer staan dan zullen de bacterin en schimmels je dankbaar zijn.
Soms weet je helemaal niet meer wanneer je een verpakking of een potje geopend hebt. Wen er daarom aan om telkens wanneer je iets openmaakt op het potje een etiket te plakken met daarop de datum waarop je het hebt opengemaakt. Bewaar de etiketjes met een watervaste stift in de buurt van de koelkast.
Wat maak je schoon?
Je haalt de koelkast niet leeg, dat doe je alleen bij de grondige reiniging. Met een klamvochtig doekje (eventueel met wat azijn tegen de geurtjes) neem je af waar je bij kunt. Leg wat keukenpapier in de rekken van je koelkastdeur zodat ze minder vies worden en vervang dit wanneer het nodig is.
Hoeveel tijd kost dit me elke keer?
Wanneer je de koelkast wekelijks bijhoudt kost dit je hooguit 5 minuutjes. En daarvoor heb je dan een koelkast die opgeruimd en fris is en waarin je makkelijk je spullen kunt vinden.
Grote schoonmaak van de koelkast
Wanneer je de koelkast wekelijks bijhoudt hoef je de grote schoonmaak maar 2 tot 4 keer per jaar uit te voeren. Vaker mag natuurlijk altijd als je dat prettiger vindt.