Hoe kun je een crematie persoonlijk maken?
10 januari 2017 

Hoe kun je een crematie persoonlijk maken?

Overwegingen

Na het overlijden van een dierbare zijn er een tal van dingen waar je aan moet denken, van de balseming tot de kleur van de rouwauto. Op internet zijn er handige checklijsten te vinden, maar ook een uitvaartondernemer zal jullie hierbij op weg helpen zodra je in deze situatie komt te staan.

Wat je wellicht nu al eens zou kunnen overdenken of bespreken met je naasten is wat jij belangrijk vindt op jouw uitvaart of op de uitvaart van hen. Hoe kun je dit zo persoonlijk mogelijk maken? Hoe kan jij of je naaste het beste herinnert worden en heb je zelf nog wensen voor de invulling? Wij bespreken een aantal punten waar je aan zou kunnen denken.

1. Bloemen

Bij een begrafenis of crematie zijn er in veel gevallen bloemen aanwezig, die direct een bepaalde sfeer neerzetten. Zijn er bepaalde bloemen die jij mooi vindt of die echt iets over jou zeggen?! Gekleurde veldbloemen of juist witte rozen?

2. Speeches tijdens de uitvaart

Een mooi verhaal tijdens een uitvaart laat vaak een blijvende herinnering achter. Zijn er mensen die jij graag iets wilt laten vertellen? Een goede vriendin van vroeger over jouw jeugd of een dierbare collega?

3. Muziek tijdens de uitvaart

Welke nummers hebben voor jou een speciale betekenis? Of welke nummers vinden je ouders, broers, zussen of partner mooi? In de familie zeggen wij wel eens tegen elkaar ‘oh, dit vind ik zo’n mooi nummer, die zou ik wel op mijn begrafenis willen’. Dat soort luchtige uitspraken kunnen later zomaar van onschatbare waarde worden.

4. Rol voor klein(e) kinderen

Is er sprake van kleinkinderen of zijn er andere (kleine) kinderen die een rol kunnen spelen tijdens de uitvaart? Hen erbij betrekken kan juist heel mooi zijn en zo wordt het niet alleen een afscheid van de volwassen mensen. Je zou ze een kaars kunnen laten aansteken, een bepaalde zin laten zeggen, een tekening of bloemstuk kunnen laten maken of bellen blazen.

5. Hapjes drankjes

Tegenwoordig heb je uitvaarten in allerlei soorten en maten. Van een kleine intieme setting tot een groot ‘afscheidsfeest’. Wat past er eigenlijk bij jou? Wil jij dat er zo veel mogelijk mensen komen en mag iedereen blijven voor hapjes en drankjes? Misschien zelfs muziek erbij?

Of wil je het juist heel intiem houden, zodat alleen je dichtsbijzijnde bij het laatste moment zullen zijn? Dat laatste is natuurlijk een goede optie als je voor een goedkope crematie wilt gaan en het zonde vindt om hier veel geld aan te besteden of gewoon niet zoveel te besteden hebt. Eigenlijk hebben alle mogelijkheden wel iets moois, het ligt eraan wat bij jou past.

6. As in een urn of uitstrooien

Als jij liever gecremeerd dan begraven wilt worden, dan kun je alvast nadenken wat jij wilt dat er met je as gebeurt. Moet het bij elkaar in een urn blijven en bij wie komt deze te staan? Of wordt het as verdeeld onder meerdere personen? Je kunt het natuurlijk ook (deels) laten uitstrooien, wat is een belangrijke of bijzondere plek voor jouw?

Heb jij al eens nagedacht over jouw uitvaart en ben jij bekend met de wensen van je dierbaren? Hebben jullie zelf nog mooie tips of dingen die jullie gedaan hebben bij een begrafenis of crematie die je met ons wilt delen? Laat het in een reactie hieronder weten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?