Het meisje in de trein van Paula Hawkins
03 september 2015 

Het meisje in de trein van Paula Hawkins

Het meisje in de trein is het thrillerdebuut van Paula Hawkins en wordt geprezen als d thriller van 2015. Het boek breekt alle verkooprecords in Engeland en De Verenigde Staten. Elke vijf seconden wordt er een exemplaar van dit boek verkocht. Hollywood heeft al interesse getoond in het verhaal en is inmiddels wereldwijd vertaald. Dat moet wel een goed boek zijn?

Paula Hawkins

Paula Hawkins is opgegroeid in Zimbabwe, als dochter van een hoogleraar economie en financieel journalist. Op haar 17e is ze met haar familie naar Londen verhuisd. Een paar jaar later zijn haar ouders terug gegaan naar haar geboorteland maar Hawkins bleef in Londen om te gaan studeren. Ze heeft aan universiteit van Oxford economie, filosofie en politiek gestudeerd. Naderhand is ze begonnen als business journalist bij de Times. De auteur heeft eerst 15 jaar als journaliste gewerkt voordat ze begon met schrijven. Ze heeft altijd een drang gehad om te schrijven. Eerder pogingen waren niet zo succesvol als dit boek, haar eerste thriller. Het idee voor het boek is -uiteraard- geboren in de trein. Ze dacht wat als ik nu iets zie, wat eigenlijk niet voor mijn ogen bestemd is. Wat als je getuige bent van iets duisters? Zou je dan iets doen?

Iedereen die wil eens in de trein zit zal ongetwijfeld nieuwsgierig zijn naar de huizen met hun bewoners die voorbij flitsen. Zo ook Rachel. Ze kan de drang om even te koekeloeren niet weerstaan. Rachel neemt elke ochtend de trein naar Londen en elke avond weer naar huis. Rachel kampt met een ernstige alcoholverslaving. Je leest hoe zo’n verslaving je leven compleet omkeert.

Op een dag ziet ze iets vreemds in de tuin van ‘Jess en Jason’. De trein vervolgt gewoon zijn weg, maar Rachels gedachten blijven bij de tuin. De drang om er achter te komen wat er is gebeurd neemt de overhand, ze gaat naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie kan ze vertrouwen?

citaat rachel

De auteur vertelt het verhaal door de ogen van meerder personages, waaronder ook door de ogen Rachel. Alhoewel je van Rachel gaat houden is ze ook onbetrouwbaar, ongelofelijk eigenwijs en jaloers te noemen. Door haar alcoholverslaving heeft ze grote gaten in haar geheugen. Langzamerhand kom je er achter dat Rachel zelf iets met de verdwijning te maken heeft.

Dit boek werd als d thriller van 2015 getipt. Ik vond het een vermakelijk boek om te lezen. Het verhaal kwam in het begin wat langzaam op gang, waardoor het wat saai was. Naderhand wordt het wel wat spannender en is het einde ook wel verrassend te noemen. Ik vind dit niet d thriller van het jaar, het viel na het lezen van alle lovende recensies best wel tegen.

Een lekker boek om te lezen op vakantie aan het strand, of op een regenachtige dag op de bank. Ik raad het wel aan voor thriller-liefhebbers maar verwacht er niet te veel van. Dit verhaal krijgt van mij een 7.

cover het meisje in de treinHet meisje in de trein van Paula Hawkins kun je o.a. hier kopen voor 19,95 (paperback) en 13,99 voor een ebook.


Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?